De sleutel tot het lezen van Roemi's Masnavi 1
Mystiek

De sleutel tot het lezen van Roemi’s Masnavi

In dit artikel bespreken we Mevlana Roemi en zijn meesterwerk, de nobele Masnavi. Voordat we dieper ingaan op de sleutel om de Masnavi te openen, is het goed om eerst een iets meer informatie te geven over de Masnavi zelf. Want om te kunnen begrijpen wat de Masnavi zegt, dien je ook weten wat de Masnavi is.

De Masnavi vertelt de gehele realiteit om van mens tot menszijn te komen. Het vertelt over onze komst uit de spirituele wereld naar deze wereld. Het vertelt over ons leven tijdens het verblijf in deze wereld. En tenslotte vertelt het over onze innerlijke reis en hoe wij tot onze spirituele perfectie kunnen komen.

Weerspiegeling van een innerlijke ervaring

De sleutel tot het lezen van Roemi's Masnavi 3De Masnavi is al eeuwenlang een mystiek werk dat zeer hoog wordt gewaardeerd. In de Masnavi kan iedereen iets vinden dat tot hem of haar spreekt, iets dat weerspiegelt wat je intern ervaart.

De Masnavi is de uitdrukking van een constante strijd tussen de menselijke ziel (nafs) en de geest (ruh). De mens is volgens de Masnavi een wezen dat voor zijn fysieke vorm van aarde en water is gemaakt, maar ook bestaat uit een geest en een ziel.

De vrouw (het vrouwelijke) is het symbool van de ziel dat in het lichaam huist. De man (het mannelijke) is het symbool van de geest dat in het hogere (of goddelijke) huist. Op enkele uitzonderingen na is deze symbolische taal overal in Masnavi te vinden.

Als de vrouw het symbool is van de ziel, is dat niet omdat ze wordt gedomineerd door haar fysieke lichaam, maar omdat ze het vermogen heeft om te baren, om dingen voort te brengen.

De grote meesters van het soefisme zeggen dat de ziel (gebonden aan het lichaam) is als een draak met zeven koppen. Als je een van de koppen afhakt, zullen zeventig andere koppen uit dezelfde plek ontspruiten.

Als deze symbolen in de Masnavi niet goed worden begrepen, dan kan men Mevlana Roemi en de Masnavi niet goed begrijpen.

Remedie tegen een gebroken hart

In zijn oorspronkelijke vorm is de Masnavi een gedicht dat bestaat uit ongeveer 26.000 coupletten. Het is een omvangrijk werk dat uit zes delen bestaat. Volgens academisch onderzoek becommentarieert de Masnavi 1.500 koranverzen en 260 hadiths van de profeet.

Mevlana Roemi schreef dit wonderbaarlijke werk echter niet door een pen en een vel papier te gebruiken. In de greep van liefde en extase declameerde hij spontaan elk vers. Het was zijn goede vriend Hüsameddin Çelebi die alles opschreef.

In zijn voorwoord zegt Mevlana Roemi het volgende over de Masnavi:

“Zonder twijfel is de Masnavi een remedie voor gebroken harten. Het verdrijft verdriet, helpt bij het correct begrijpen van de Koran, verfraait het karakter van mensen. Alleen degenen die zuiver zijn, kunnen de Masnavi aanraken. De Masnavi is afkomstig van de Heer der werelden.”

Laten we dieper op dit couplet ingaan. Mevlana Roemi vertelt ons dat alleen degenen die zuiver zijn de Masnavi kunnen aanraken. Dit betekent niet dat we de Masnavi, deze oceaan van wijsheid, niet fysiek mogen aanraken. Het betekent dat je de innerlijke werkelijkheid en de wijsheid die het boek bevat niet gemakkelijk kunt bereiken.

De zuiverheid waar in dit couplet over wordt gesproken, is die van gedachten en gevoelens. Het is de zuiverheid van het hart. Er zijn veel allegorieën, parabels en symbolen in de Masnavi en veel mensen kunnen ze niet begrijpen. Door de geschiedenis hebben veel mensen deze allegorieën parabels en symbolen bekritiseerd omdat ze deze niet begrepen.

Sommige lezers kunnen zich door de allegorieën van de Masnavi innerlijk oriënteren. Andere mensen, die ze niet innerlijk kunnen begrijpen, raken verdwaald. Omdat de verhalen die in de Masnavi staan over het algemeen met symbolen werden verteld, vereist het juiste begrip van de innerlijke realiteit van de Masnavi een bepaalde spirituele intelligentie en een hoog niveau van spirituele opvoeding. Natuurlijk zijn er in de Masnavi ook verhalen of thema’s die op zichzelf voldoende duidelijk en rechttoe-rechtaan zijn. Maar deze zijn zeldzamer.

Lezen onder begeleiding

De sleutel tot het lezen van Roemi's Masnavi 5Als de verhalen van de Masnavi op het eerste gezicht simpel lijken, verbergen ze in werkelijkheid diepe wijsheid. Het begrijpen van deze verhalen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Daarom is het nodig dat het lezen van de Masnavi gebeurt onder begeleiding van een ervaren spirituele leraar.

Deze deskundige spirituele leraar heeft een ​​zeer specifieke spirituele functie. Iedereen kan de Masnavi lezen, maar het wordt aanbevolen om naar de Masnavi te luisteren door een bekwaam leraar om zodoende een beter begrip te krijgen van de verhalen en de daarin verstopte diepere waarheden.

Een soefi-meester sprong eens tijdens het voordragen van de Masnavi op en zei met luide stem tegen een leerling:

“Kun je het horen? Hoor je Mevlana Roemi’s hartslag tussen de regels door? Voel je zijn emotie toen hij deze verzen sprak? Kun jij de geur van Mevlana Roemi ruiken?”

Een goede leraar roept bij de luisteraars het vermogen op om al deze dingen waar te nemen.

Sleutels om te openen

Mevlana Roemi geeft in de Masnavi sleutels voor een juiste interpretatie van zijn woorden:

“O jij, die de geur van Waarheid van mij wil vangen. Hiervoor is het noodzakelijk dat je voor jezelf sterft, anders kun je mijn parfum niet waarnemen. Kijk niet naar me terwijl je leeft, ik ben niet zoals je me lijkt te zien.

Zolang je niet van je zelf verlost bent, zal je in geen geval een weg naar ons kunnen vinden, dat wil zeggen een nabijheid tot ons. Om een ​​weg naar ons te vinden, moet je van ons naar ons komen en je eigen zelf opgeven.”

Dit betekent dat degenen die nog steeds door hun ego en het zelf worden geregeerd Mevlana Roemi en de Masnavi niet kunnen begrijpen. Hij voegt daar in een andere passage aan toe:

“Reinig je gezicht, zuiver jezelf om ons te zien. Bevrijd jezelf van de gedachten van je lichamelijk ziel en je onzuiverheden. Een onreine man kan ons niet zien.”

Wanneer Mevlana Roemi het heeft over het schoonmaken van ons gezicht, mag dit natuurlijk niet worden begrepen als de noodzaak om het met stromend water te doen. Het gaat hier over de de zuivering van je gedachten, je emoties en het hart.

Geen dualiteit

Mevlana Roemi vertelt ons dat wanneer je tijdens het lezen van de Masnavi een dualiteit in je hart voelt, deze dualiteit door je eigen gedachten komt omdat er in de Masnavi geen plaats is voor dualiteit. En voor degenen die deelnemen aan lessen over de Masnavi, geeft hij dit advies:

“Denk je dat je kunt profiteren van de Masnavi door hem gewoon te lezen of ernaar te luisteren? Men moet eerst geloof hebben om zich met zijn geestelijke water te kunnen voeden.”

Het is raadzaam om het advies van de Masnavi op te volgen. Dit betekent dat een oppervlakkige lezing van de Masnavi en deelname aan lessen over de Masnavi niet voldoende zijn om tot haar kern te komen. We moeten als eerst een krachtig geloof hebben in de realiteit van spirituele wijsheid. Vervolgens dienen we in ons bestaan ​​deze wijsheid toe te passen.

Mevlana Roemi zegt over zichzelf:

“Ik ben de slaaf van de Koran. Ik ben het stof onder de voeten van Mohammed. Als iemand mijn woorden op een andere manier interpreteert en overbrengt, dan keur ik dit af en de persoon die het doet.”

Mevlana Roemi zegt hier dat zijn woorden (zijn wijsheid) hun oorsprong hebben in de Koran en in de hadiths van de profeet. Iedereen die iets anders beweert, of die probeert de Masnavi te ont-Islamiseren, beledigt daarmee Mevlana Roemi.

De sleutel tot het openen van de Masnavi

De sleutel tot het lezen van Roemi's Masnavi 7

Lees de Masnavi niet alsof je een roman leest. Maar lees het terwijl je nadenkt over je eigen gemoedstoestand. Maak het lezen tot een daad van toewijding. Laat je doel niet zijn om de Masnavi uit te lezen, maar om deze goed te begrijpen.

Lees korte stukken en mediteer over wat je leest. Als je iets begrijpt, deel dit inzicht dan met mensen die daarvoor openstaan. Maar als je een moeilijke passage leest, maak je dan geen zorgen. Probeer dan geen persoonlijke interpretaties te verzinnen. Lees verder. Je zult zien dat Mevlana Roemi een paar pagina’s, of een paar dagen later, verder licht zal werpen op het punt dat je begrip te boven ging.

Om de Masnavi goed te kunnen begrijpen, dien je een krachtig geloof te hebben en zuivere gedachten. De juiste benadering is niet die van een boekenlezer, maar die van iemand die een vorm van mystieke meditatie doet. Vergeet niet dat wat in de Masnavi wordt verteld, door symbolen wordt verteld. Neem de verhalen niet letterlijk.

 

Verder lezen over Roemi en de Masnavi?

Interesse in de Masnavi?

Online cursus om praktisch aan de slag te gaan

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen