Mystiek

De Tempel der Mensheid – Niveau 3

Ik begon met mijn Geleider aan de klim naar het derde niveau van de toren. Toen we die hadden bereikt, gingen we de zevende kamer binnen, die boven de vierde kamer en de eerste kamer eronder lag.

In die kamer zag ik een tijdje niets. Toen hoorde ik het geruis van een pijl en nam ik in de mistige verte een edelhert waar dat was neergeschoten. Rondkijkend, verscheen me het majestueuze visioen van een man, stralend als een overwinnaar, die in zijn uitgestoken hand de boog van kracht vasthield van waar de pijl was weggeschoten.

Hij zei tegen mij: “Wat zoek je?”
Ik zei: “Ik zag de zwakken overweldigd worden door de sterken.”
Hij zei tegen mij:

“Zie, ik ben de mens als overwinnaar. De mens als het embleem van de Schepper. Ik ben meer dan de natuur. Ik ben de natuur verlicht door de Geest van de Eeuwige en daarom overwin ik de natuur.”

Toen dit visioen uit mijn zicht verdwenen was, ging ik met mijn Geleider verder naar de achtste kamer. Hierin zag ik een zwaard zonder steun staand op het punt van zijn gevest. Verbaasd riep ik uit: “Wat betekent dit teken?” Mijn Geleider antwoordde:

“Tussen de mens en de natuur bestaat een permanente strijd. Wat de mens door arbeid bereikt, verliest hij weer wanneer hij ophoudt met zijn arbeid. Dit is het teken van evenwicht, de balans tussen tegengestelde krachten, tussen goed en kwaad in de geschapen wereld. Dit is het teken van de Geest der gerechtigheid die met de kracht van het zwaard de tegengestelde strijders scheidt.”

Nadat ik enige tijd naar dit symbool had gestaard, begaf ik me naar de laatste kamer op dit niveau van de toren, die de negende kamer was. Toen de sluier bij de ingang achter me was gevallen, stond ik oog in oog met een bejaarde mysticus, wiens gelaatsrust sereen en stralend was.

Voor hem leek de ouderdom geen kwellingen te hebben. En de wijsheid scheen uit zijn ogen. In zijn rechterhand hield hij een brandende lamp omhoog en in zijn linkerhand hield hij een staf vast waarop hij leunde. Ik groette hem met eerbied en hij sprak me aldus toe:

“Toen ik jong was, selecteerde ik het Pad van Licht en mijn beloning was groot. Wijsheid heb ik gevangen in de lamp die mijn pad verlicht. Om mijn ziel heb ik de mantel van bescherming geslagen, die het kwade zal afweren wanneer deze mijn ziel zal bestormen. Deze staf van kracht heb ik op mijn pad gevonden en daarop kan ik met zekerheid leunen in de klim naar de Waarheid.”

De sereniteit van deze oude man vervulde mijn ziel met opgetogenheid. En de gloed van goddelijke liefde leek in mezelf door te dringen als een kostbaar geschenk van zijn aanwezigheid.

Toen ik uit de laatste kamer kwam, volgde ik mijn Geleider naar de opgang naar het volgende niveau van de toren, waar ik met hem de tiende kamer binnenging, die boven de zevende en de vierde en de eerste kamer beneden lag.

 

Bron: “The Mystic Rose from the Garden of the King” door Sir Fairfax Cartwright

Deel 1: De Tempel der Mensheid
Deel 2: De Tempel der Mensheid – Niveau 1
Deel 3: De Tempel der Mensheid – Niveau 2
Deel 4: De Tempel der mensheid – Niveau 3
Deel 5: De Tempel der Mensheid – Niveau 4
Deel 6: De Tempel der Mensheid – Niveau 5

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
Rosa Magalhães Fernandes
Rosa Magalhães Fernandes
2 jaren geleden

Ik wil nog meer weten.