Mystiek

Esoterisch Jammen

De kern van het zichtbare aspect genaamd ‘spiritualiteit’ of ‘mystiek’ is het menselijke individu; de leden die bij elkaar komen om de spirituele methode te beoefenen en te bestuderen. Het is belangrijk om te zien hoe elke vorm van de menselijke zoektocht naar zelfrealisatie die later een systeem, een methode of een ‘religie’ wordt, of eigenlijk elke onderneming van welke aard dan ook, oorspronkelijk is gebaseerd op het samenkomen van unieke individuen.

In de muziek wordt een dergelijke losse samenkomst ook wel een Jam genoemd. Over het algemeen is een enkel persoon de spil waar de groep zich omheen vormt.

Bijeenkomen voor een eredienst, verschillende vormen van teamwork, leren in groepen, het zijn allemaal afgeleide vormen – en meestal verdund – van deze oorspronkelijke vorm van menselijke samenkomst. Naarmate de tijd verstrijkt wordt de werking van dit soort samenkomsten in gewone gemeenschappen (zonder speciale waarborgen) steeds minder effectief en meer en meer geformaliseerd of gegeneraliseerd. Totdat de Jam niet meer bestaat.

Wat zijn plaats inneemt, is een sociale ‘saamhorigheid’, een emotioneel enthousiasme, of een geconditioneerde reactie die ontstaat bij een bijeenkomst van mensen. Vaak zien we een afname van nieuwe leden. Niet om de aard of belang van de samenkomst, maar omdat de beoefenaren oppervlakkig zijn geworden.

Het is niet mogelijk voor mensen om een hoger niveau van zelfrealisatie te bereiken, tenzij de omstandigheden van de samenkomst de juiste zijn; tenzij het een gemeenschap is van de juiste mensen, op het juiste moment, op de juiste plaats. Ongeduld, onwetendheid, sentimentaliteit, en intellectualisme zorgen ervoor dat mensen de echte Jam situatie veranderen totdat het iets anders is, soms zelfs onherkenbaar.

De essentiële kennis om te Jammen heeft altijd bestaan onder de mensheid, en bestaat nog steeds. Maar oppervlakkig en populistisch denken hebben de echte werking van deze vorm van samenkomst verdoezeld, totdat mensen alleen nog de ontelbare vormen van verslechterde Jams kunnen zien; welke zij aanvaarden of verwerpen al naar gelang deze gedegenereerde Jams aantrekkelijk, geloofwaardig of ‘waar’ lijken.

Het is vaak onmogelijk om gedegenereerde samenkomsten te hervormen. Het is alleen mogelijk om ze te herstellen door oude gewoonten en patronen te doorbreken en mensen die echt kunnen worden geharmoniseerd te hergroeperen. Een dergelijke inspanning zal voor mensen die gewend zijn geraakt aan de status quo ongewenst zijn, en misschien zelfs onaanvaardbaar.

De keuze van deelnemers op basis van hun capaciteit en niet hun veronderstelde belang veroorzaakt altijd onvrede bij diegenen die zich niet (meer) kunnen aanpassen. Dit gebrek aan flexibiliteit is op zijn beurt een onvermijdelijk kenmerk van mensen en groepen die al een tijd op de automatische piloot draaien en die dus gerevitaliseerd moeten worden.

Wanneer iemand opstaat om de status quo te veranderen dan zijn de reacties van de starre leden altijd voorspelbaar. Ze uiten zich in wanhoop, verwarring, een verlangen naar externe stimuli, angst dat er iets weggenomen worden, en afwijzing.

 

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
Siebrand Beks
Siebrand Beks
8 jaren geleden

Revitalisatie, een nieuw elan en niet meer bah zeggen tegen vervoering en vormen van extase.
Wetenschap, secularisatie in bredere zin, flexibiliteit en bereidheid tot (zelf-)onderzoek kunnen de oude bewezen krachten doen behouden EN aanwenden in het nieuwe bewustzijn van deze tijd. SB.