Het geheim van innerlijke vrede 1
Mystiek

Het geheim van innerlijke vrede

Je kijkt er met trots naar. Je nieuwe auto. Een glanzend nieuwe Toyota. Je vindt alles aan je auto mooi. De metallic lak. De geur van het nieuwe interieur. Zelfs de lampjes van het dashboard lijken extra mooi te schijnen.

Je neemt de auto mee op zijn eerste rit. Je cruiset door de stad. Een grote glimlach op je gezicht. Het leven is mooi. Maar dan hoor je een vreselijk geluid. Iets schraapt langs de zijkant van je auto. Iemand heeft net met zijn auto de zijkant van je spiksplinternieuwe auto geraakt!

Voordat je de bestuurder van de andere auto kan laten stoppen, is hij al doorgereden. Je voelt een razende woede diep van binnen opborrelen. Alsof iemand jou of een dierbare iets vreselijks heeft aangedaan.

Je bent de rest van de dag boos, snel geïrriteerd en chagrijnig. In plaats dat je viert dat je een nieuwe auto hebt, voel je woede. Hoe durfde die persoon je nieuwe auto te beschadigen? Je denkt bij jezelf: ‘Waarom ik? Waarom heb ik dit altijd weer?’ ‘De wereld lijkt wel tegen mij.’

We hebben ons allemaal wel eens zo gevoeld. Was het niet om een auto, dan wel om een favoriet kledingstuk of een ander favoriet eigendom. We kunnen gemakkelijk overstuur raken van ongelukken in ons leven. Zelfs wanneer deze geen, of maar onbenullige, gevolgen hebben. Blazen we dingen niet te snel uit proportie?

Als dingen niet gaan zoals we willen

We hebben een bepaalde verwachting van de wereld. Het zou moeten werken op de manier die wij willen. Of op zijn minst op een manier die goed voor ons is. Maar vaker zit iets tegen dan mee. En als er iets misgaat, dan raken we gestrest. Zelfs kleine dingen, zoals het niet op tijd krijgen van een kop thee of koffie, kunnen ons voor de rest van de dag humeurig maken.

Vaak reageren we onze frustratie af op de mensen die ons dierbaar zijn. We weten dat we rustig moeten blijven wanneer iets tegenzit, maar het lijkt onmogelijk.

Dit is waar spiritualiteit ons kan helpen om innerlijke rust te vinden. Als je eenmaal begrijpt waarom je gestrest raakt, dan kan je gemakkelijker een gevoel van sereniteit behouden. Wat er ook gebeurt.

Een wijs man zei ooit:

“Draag de pijn van onthechting en u zult innerlijke rust vinden.”

We verliezen gemakkelijk onze innerlijke vrede omdat wij gehecht zijn aan onze bezittingen. Het is bijna alsof wij het bezit zijn van onze eigendommen in plaats van andersom. Wij laten het toe dat onze bezittingen onze identiteit definiëren.

Wat er vervolgens gebeurt, is dat elke gebeurtenis die onze bezittingen bedreigt, uitgroeit tot een bedreiging voor onze identiteit. Het wordt dan een strijd om te overleven. We moeten niet alleen onze bezittingen beschermen, maar ook onszelf.

Maar zodra we ons losmaken, wanneer we ons niet langer identificeren met onze bezittingen dan worden onze bezittingen middelen om een hoger doel te bereiken. Als we ons losmaken van onze bezittingen dan behouden we ook onze innerlijke vrede, ongeacht van wat er gebeurt met onze bezittingen.

Dus hoe kunnen we loskomen van onze bezittingen? Hoe kunnen we innerlijke vrede vinden? Betekent onthechting dat je al je bezittingen moet wegdoen, bezit moet afzweren en als een asceet moet levenNee, helemaal niet. Een andere wijze man heeft het ooit mooi uitgedrukt in het volgende gezegde:

“Onthechting is niet dat je niets mag bezitten; Het is dat niets jou bezit.”

Het geheim van onthechting is dat je beseft dat niets in deze wereld echt van jou is. Klinkt dit vreemd? Neem even een pauze en denk rustig na over wat je net las.

Met welke bezittingen kwamen we in deze wereld?

Een dure auto? Een groot huis? Mooie kleren? Nee. Met geen van deze. We kwamen met niets. En van alles wat we hebben gekocht, verzameld en toegeëigend, wat kunnen we meenemen wanneer we sterven? Dat klopt. Wederom niets.

Wat je denkt dat van jou is, is nooit echt van jou geweest. Maar wat je ooit bent kwijtgeraakt, ben je dus ook nooit echt verloren. Onze bezittingen veranderen eigenlijk gewoon van eigenaar.

Alles behoort tot de Ene die het heeft gemaakt. Alles wat we krijgen, is een geschenk. Jouw verantwoordelijkheid is het om de dingen die je (tijdelijk) bezit, zo goed mogelijk – ten voordele van de wereld – te gebruiken.

Op het moment dat je dit beseft, vindt je innerlijke vrede; ongeacht wat er in je leven gebeurt. Het wordt dan ook gemakkelijker om ruimhartiger en vrijgeviger te zijn. Je bent in staat om dingen weg te geven waarvan je eerder dacht dat je deze moeilijk kon loslaten. 

In één van de heilige boeken staat geschreven:

Nooit zal je het goede bereiken totdat je geeft van datgene waar je het meeste van houdt.”

Wacht niet langer om met deze reis te beginnen

Wanneer je begint met het beoefenen van onthechting, dan kan je regelmatig terugvallen in je oude manier van denken. Dat is niet erg. Het is normaal. Het beoefenen van onthechting is een (lange) reis.

Met elke stap die je neemt, word je minder prikkelbaar, minder snel boos, minder vaak chagrijnig, minder angstig. Je bouwt aan een innerlijk spiritueel kasteel waarmee je steeds grotere uitdagingen in het leven aankan. En wanneer je dan geconfronteerd wordt met een crisis, dan ben je als het spreekwoordelijke oog van de storm.

De mensen om je heen zullen zich afvragen: “Wow! Wat er ook gebeurt, zij blijft altijd zo rustig. Hoe doet zij dat? Ik wil zijn zoals zij.

Begin deze reis vandaag nog. Het zal je leven veranderen.

 

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen