Mystiek

Het verhaal van de kameel, de os en de ram

Een kameel, een os en een ram kuierden langs een weg, toen zij een frisse pol gerstgras zagen die zij alle drie graag wilden hebben.

Zij stopten en de ram zei:
“Als wij dit verdelen, zal geen van ons voldaan zijn. Laten we doen wat onze spirituele meester ons geadviseerd heeft en het aan de oudste geven, door daarmee zijn superieure ervaring te eren.”

De ram ging verder:
“Niemand eert vandaag de dag hun ouderen nog zonder een of andere bijbedoeling. De jongere nodigt hen alleen uit om het voedsel eerst te proeven als zij menen dat het te heet is voor henzelf. Zij nodigen de ouderen alleen dan uit om de brug als eerste over te steken als zij gevaarlijke scheuren in de pijlers zien, en niemand buigt deze dagen nog voor een leraar zonder een of andere dubbelhartigheid in zijn hoofd. Dus laten wij aan elkaar onze leeftijd uiteenzetten en deze zaak regelen. Als het om mij gaat; ik weet mijn precieze leeftijd niet, maar ik ben eens geweid met de ram die Abraham offerde in plaats van Isaak.”

De os:
“Nou, daar ga ik met gemak overheen! Ik werd ooit ingespannen voor de ploeg waarmee Adam ploegde, voordat hij Eden verliet.”

De kameel luisterde zwijgend naar hun verbazingwekkende leugens, strekte zijn lange nek uit, plukte de heerlijke pol, en terwijl hij het boven hun hoofden hield en het opat, zei hij:
“Ik weet niet veel van deze chronologie, lieve vrienden, maar ik weet dat ik groter ben dan jullie twee, en dat heeft duidelijk spirituele betekenis.”

 

Vragen ter overdenking van deze mystieke parabel

Waar denk je dat deze parabel over gaat?
Wie of wat zijn de ram, de os en de kameel?
Is het argument van de kameel dat hij de grootste is een goed argument?

 

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
John
1 jaar geleden

Lastig deze parabel !

Ram en Os wedijveren en zijn ego minded …. de kameel luistert naar zijn innerlijk zelf

Louise
Louise
1 jaar geleden

De ram en de os ontlenen hun status aan hun verleden.
De kameel heeft door zijn grootte meer overzicht, maar daarnaast is hij volkomen in het hier en nu, pakt zijn kans en beïnvloedt daardoor het heden.