Mystiek

Het verschil tussen spiritualiteit en mystiek

“Wat is spiritualiteit en wat is mystiek? Wat is het verschil?”
Waar eindigen zowel grote rivieren als kleine beekjes? In de oceaan. De oceaan is mystiek, en de beken en rivieren zijn spiritualiteit. Spiritualiteit is het pad dat de zoeker volgt, zoals het water stroomt in een beek of in de grote rivieren.

Wat doet het water wanneer het stroomt? Het reinigt. Het water polijst de rotsen. Het water maakt de rotsen gladder en maakt de rivier of beek schoon. Omdat het water voortdurend in beweging is, draagt het het vuile water – ook van alles slootjes en kanalen die er in uitmonden – mee, en maakt alles schoon waar het doorheen stroomt.

De rivier stroomt naar de oceaan, waar het in onder gaat en wordt opgenomen; het wordt de oceaan. Dus de rivier stroomt tot in de oceaan, het maakt schoon en neemt al het vuil mee. De oceaan vangt het vuil op, verwerkt het vuil en bewaart het goede.

Waarmee kan je eten bewaren? Met zout.
Waarom zijn de oceanen zout? Omdat ze conserveren.
Dus mystiek is het conserveermiddel dat spiritualiteit kan beschermen tegen alles wat onrein is.
Waar komen de rivieren op uit? Ze stromen in de oceaan.
En hoeveel oceanen hebben we? Zeven.

Elke oceaan is anders dan de andere: de ene is kouder, terwijl de andere warmer is, bijzondere bodemschatten vind je in de ene en verschillende soorten edelstenen in een andere. En verschillende soorten vissen zwemmen in de verschillende oceanen. En elke vis heeft een ander soort schoonheid.

Als je in de oceaan duikt, vind je dan alle vervuiling uit de rivieren? Zelfs als miljoenen rivieren op de oceaan uitkomen, dan blijft de oceaan van nature schoon. Nu vervuilt de mens zoveel de rivieren dat de oceaan niet meer al het vuil kan verwerken. Wat de oceaan dan doet, is al het vuil naar één plek verplaatsen.

Dit zien we ook bij spiritualiteit en mystiek. De mens heeft spiritualiteit zoveel vervuild dat de mystiek het bijna niet meer kan verwerken. Al het ‘vuil’ stroomt dan richting de orthodoxe religie.

Mystiek is de oceaan. Je moet spiritualiteit beoefenen om je karakter te polijsten, om je naar de oceaan te leiden, en om je als een zoeker naar Licht schoon te maken. Zodat wanneer je de oceaan bereikt, en je er een duik inneemt, je schoon bent.

Sommige oceanen hebben meer mooie vissen, walvissen, dolfijnen, of bodemschatten dan andere. En het hangt af van wat voor soort rivier je bent, en waar je stroomt, of je eindigt in oceaan A, oceaan B of oceaan C. Maar alle oceanen zijn op elkaar aangesloten. Dus spiritualiteit neemt je mee naar de verschillende oceanen. Het hangt af van de manier waarop het spirituele systeem dat je volgt je meeneemt op je spirituele reis en je hart oppoetst, naar welke oceaan het leidt. Maar alle oceanen zijn Een.

Het einde van de reis van het water is om terug te keren naar de Bron. Maar hoe kan men de Bron in de oceaan herkennen? Je mag niet de oceaan in wanneer je niet bent gereinigd. Je krijgt geen toegang tot de oceaan zonder dat je schoon bent; spiritualiteit reinigt je om de oceaan in te mogen.

Mystiek is de oceaan van Verlichting en Wijsheid. De rivier van Kennis en Spiritualiteit is de manier om bij de oceaan te komen en om jezelf schoon te maken.

 

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
Siebrand Beks
Siebrand Beks
8 jaren geleden

Je kunt deze mooie metafoor vervolgen met de kracht van de zon, die het zuivere van het oceaanwater deels verdampt en zo de mogelijkheid schept de rivieren te voeden. In mijn definitie is spiritualiteit geestelijke arbeid. Mystiek in de oude zin is het streven van de geestelijk-arbeider om zich met god, het goddelijke te verenigen. Voor mij is mystiek in de nieuwere zin het in de mens aanwezige vermogen om op hoog en rijk niveau geestelijke rijkdom te ervaren. Daartoe is geestelijke arbeid een vereiste. Met jouw metafoor introduceer je voor mij het begrip “spiritual rafting.” Heb dank. In feite… Lees verder »

Hiram
8 jaren geleden

Mooie aanvulling met het symbool van de Zon. Waarvoor dank!
En ik zou wel een weekendje willen ‘spiritueel raften’ in de Ardennen 🙂
Met je slot ben ik het helemaal eens! Saai, he? 🙂

Siebrand Beks
Siebrand Beks
8 jaren geleden

Als de delen alle plausibel blijken, tendeert de som ervan naar waarheid.

Dat is best saai.

Siebrand Beks
Siebrand Beks
8 jaren geleden

Of geraken we in een stroomversnelling?

Siebrand Beks
Siebrand Beks
8 jaren geleden

Er is nog een vervolg mogelijk.

Rivieren hebben een duidelijke bron, die je niet kunt verdrukken. Als je het probeert, verplaatst de wel zich en gaat gewoon verder.
Het spirituele werk kent evenzo een niet weg te denken oorsprong en drang. Een intrinsieke drang, een innerlijke drang.

De oceanen zijn op hun beurt een bron voor regen. Maar wel vanuit een vele malen grotere bron. Een machtige bron, waarvan de invloed heel groot is.
Ontstond leven wetenschappelijk gesproken niet in de oceanen?

Hiram
8 jaren geleden

En de oceaan is er altijd geweest. De continenten kunnen zich verplaatsen, maar de oceanen blijven. Rivieren kunnen in de loop van de tijd verdwijnen of een andere weg naar de oceaan volgen. Een rivier of een beek kan door mensen gegraven worden, maar de mens zal nooit een nieuwe oceaan kunnen creëren.