Mystiek

In contact komen met…. meer

“Als de lippen gesloten zijn, dan begint het hart te spreken;
wanneer het hart stil is, dan laait de ziel in vuur en vlam op,
en verlicht het hele leven.”
– Oud Arabisch gezegde

Op deze website en in onze online cursussen lees je vaak de term ‘hogere’ of de uitdrukking ‘in contact komen met het hogere’. Veel mensen die zijn opgegroeid in onze seculiere individualistische maatschappij kunnen hier maar moeilijk een voorstelling bij maken.

Gelukkig hoeft dat ook niet, want wat wij op deze website ‘het hogere’ noemen hoeft niet voorgesteld te worden, maar kan ervaren worden. Hieronder geven wij een oefening waardoor je hopelijk deze ervaring kunt krijgen, en zo een beter idee krijgt van wat wij bedoelen met het hogere en waarom dit concept zo belangrijk is voor de weg naar zelfontwikkeling.

Waakzaamheid

De innerlijke betekenis van meditatie is altijd geweest om het hart (niet je fysieke, maar je spirituele hart) te openen voor contact met een essentie die meer/groter/hoger is dan jezelf. Waakzaamheid (of om een moderne term te gebruiken; mindfulness) is voor mystici en andere spirituele zoekers een bijzondere kwaliteit. En de daad van het observeren van jezelf is een bijzondere actie.

Iemand die waakzaam is op zijn eigen doen en laten heeft op die momenten contact met een ‘hoger’ aspect van hemzelf. Hij kan immers zijn doen en laten in real-time observeren vanuit een hoger standpunt. Door middel van deze bijzondere waakzaamheid kun je ook de juiste staat van je hart en je geest observeren en bewaken. Daarom is waakzaamheid de basis van alle meditatie.

Zoals we hierboven al schreven kan je alleen dit ‘hogere’ ervaren. Je kan het helaas niet rationeel beredeneren. We raden je daarom aan om onderstaande oefening te doen. Ondanks dat we je waarschuwen deze oefening in het begin niet te vaak te doen, is deze geheel ongevaarlijk. Maar soms kunnen de ervaringen ingrijpend zijn. Dan is het verstandig om weer even terug te keren naar de rationele wereld die je goed kent.

Oefening: contact maken, en schoonmaken, van je spirituele hart

Deze oefening helpt bij het uitbreiden van je vermogen om het ‘hogere’ te ervaren en zelfs deze met anderen te delen. Om dit hogere te ervaren dien je eerst contact te maken met je spirituele hart en deze schoon te maken van ‘werelds vuil’.

Probeer de oefening voor vijf dagen en zie wat er gebeurt. Wees voorzichtig. Doe het in het begin niet langer dan vijf dagen achter elkaar.

We hebben allemaal het hogere in ons. De poort naar dit hogere aspect van onszelf wordt ook wel ons hart genoemd. Dit is niet ons fysieke hart dat bestaat uit weefsel en bloed. Maar een spiritueel hart dat bestaat uit geestelijk weefsel en spiritueel licht. Dit hart bevindt zich in onze ziel. Omdat dit spirituele hart de poort is naar het hogere worden spirituele reizigers ook wel ‘volgelingen van de weg van het hart’ genoemd.

Het doel van dit pad is om het ‘stof’ dat ons hart bedekt weg te vegen. Op deze manier kan het hart een heldere spiegel worden dat het spirituele licht reflecteert. Deze ‘stof’ is een accumulatie dat wordt veroorzaakt door jaren van zelfzuchtig leven. De taak van de reiziger die het hogere wil ervaren is om het oppervlakte van deze spiegel vlekkeloos schoon te vegen.

Waarom is een zelfzuchtig leven slecht?

Daar is een simpele en logische reden voor. Indien je jezelf goed en objectief wil kunnen observeren vanuit een hoger standpunt dan moet je afstand kunnen nemen van jezelf. Wanneer je nog heel erg met jezelf bezig bent, met jouw behoeftes, dan kun je deze afstand niet nemen. Alleen door jezelf klein en onbelangrijk te maken kun je jezelf vanuit een hoger standpunt observeren. Jouw ego wil namelijk helemaal niet dat je kritisch naar jezelf kijkt.

Omdat wij dus onbelangrijk zijn en anderen ten dienst moeten zijn, dienen we het spirituele licht wanneer we deze ervaren niet alleen over ons eigen hart te laten stralen, maar over alle mensen waar we van houden en waar we voor zorgen. Op deze manier verspreiden we het licht in de wereld.

De oefening van het schoonvegen van het hart

Neem een warme, ontspannende douche en was de ‘wereldse viezigheid’ van deze lange dag van activiteiten van je af. Maak jezelf schoon en verfris jezelf.

Trek vervolgens loszittende comfortabele kleding aan en ga naar een rustige plek. Maak het jezelf gemakkelijk. Zit stil en probeer naar binnen toe te concentreren. Dit is lastig en daarom gaan we eerst proberen het ego stil te krijgen.

Begin met het hardop – of stilzwijgend – herhalen van de zin: “Ik ben niks, het hogere is alles.” Dit komt in het begin misschien ongeloofwaardig uit je mond. Maar hou vol. Het is het ego dat tegenstribbelt.

Als je gedachten afdwalen, herhaal dan langzamer bovenstaande zin. Vraag desnoods de hulp van iets of iemand anders, bijvoorbeeld een overleden persoon, een spiritueel leraar of een engel, indien je daar in gelooft en er kracht uithaalt. Keer jezelf naar binnen en ga dieper.

Wanneer je volledig stil bent, vrij van afleidende gedachten, stel je dan je spirituele hart (dat links ligt van je fysieke hart, ongeveer ter hoogte van uw linkerborst) voor als een spiegel. Een spiegel waarop een laag stof zit. Zie dit spiegelende hart en voel haar levendigheid en innerlijke leven. Dit is het heilige der heiligen; jouw ware thuis en je spirituele energiecentrum.

Stel je voor dat je met je hand het stof dat jouw hart bedekt wegveegt. Veeg met een sterke haal het oppervlakte van je hart in een keer schoon.

Als je gedachten afdwalen, herhaal dan weer langzaam de zin in stap 3. Wordt niet boos op jezelf. Ga dieper naar binnen en keer terug naar je hart.

Stel je vervolgens voor – voel en zie het – dat het licht van het universum deze wereld binnen stroomt. Zie het licht over je spiegelende hart glijden en van daaruit richting de mensen stromen die je lief hebt en waar je voor zorgt. Pak dit licht, neem het in jezelf op en straal het vervolgens weer uit naar anderen. Zie en noem elk van de mensen die je wenst te strelen met het licht bij naam. Voel de helende en rustgevende energie van dit licht, en zie hoe het licht bij je dierbaren hun individuele duisternis wegjaagt en hun leven verrijkt.

Reflecteer het licht gedurende 2-3 minuten. Eindig dan deze oefening.

Herhaal de oefening ’s nachts (rond 04:00 uur werkt de oefening het beste) voor vijf nachten lang.

 

Het is geen gemakkelijke oefening. Maar bovenstaande oefening is zowel goed om andere mensen te helpen (al is het maar de intentie) als om iets te ervaren dat meer/hoger/groter is dan jezelf. Al lukt het je maar een heel klein beetje om dit te ervaren, dan heb je een eerste stap gezet in een grotere en mooiere wereld.

 

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen