Is een spirituele leraar nodig?

Veel mystieke tradities, zoals het soefisme, kennen een keten van spirituele leraren. Een student op het mystieke pad ontvangt begeleiding van zijn of haar leraar, die het op zijn beurt weer van zijn leraar ontving, enzovoort, enzovoort. De keten van leraren is wat de student in staat stelt de ware Eenheid van het Goddelijke te ervaren. De keten dient ook als kader voor de verschillende tussenstops op het mystieke pad.

Meestal rijst de vraag of de gids echt nodig is of niet. Het antwoord is dat alles in de schepping een gids heeft of iets of iemand die het volgt. Elke levensfase heeft een leraar nodig. We hebben bijvoorbeeld iemand nodig die ons de letters van het alfabet leert, die ons leert woorden te maken, om zinnen te maken, om alinea’s en pagina’s te schrijven, en die vervolgens ons goed advies en begeleiding geeft hoe we complexe dingen onder woorden kunnen brengen. Net als dat voor elke baan, vaardigheid of discipline een mentor of leraar nodig is, zodat men er zeker van kan zijn dat hij of zij een taak correct uitvoert, zo is een ervaren leraar ook nodig op het mystieke pad.

Zou je geopereerd willen worden door een arts die zijn of haar medische kennis alleen uit een boek heeft geleerd? Zou je geopereerd willen worden door een arts die een boek heeft gelezen en daarna zelf wat in de praktijk heeft geleerd? Of wil je liever geopereerd worden door een arts die theorische kennis goed heeft bestudeerd en vervolgens onder begeleiding van ervaren artsen de praktijk heeft geleerd? Ook mystiek is een discipline die bestaat uit theorie en praktijk.

Is een leraar strikt noodzakelijk om over mystiek te leren? Als je alleen maar de theorie tot je wil nemen, dan is een gids niet nodig, deze kun je heel goed uit boeken leren. Maar als je doel is om het mystieke pad te bewandelen en in de praktijk te ervaren, dan is het antwoord “ja”. Mystiek is een pad van hogere kennis. In elke studie zijn er mensen die genoegen nemen met de algemene kennis en deze kennis voldoende vinden. Er zijn echter ook mensen die ernaar streven hogere kennis op te doen en het geleerde onder de knie te krijgen. Deze mensen willen niet alleen de theoretische kennis zo goed mogelijk begrijpen, maar vooral praktische kennis opdoen. In de praktijk wordt de diepte van de kennis ervaren en leert men de kennis te beheersen. Hiervoor is een gids nodig die het pad heeft bewandeld, of op zijn minst iets verder is op het pad.

Het is waar dat er geen noodzaak is om het mystieke pad in de praktijk te bewandelen. Allleen wat theoretische kennis opdoen is ook prima. Maar niet iedereen is alleen maar tevreden met het lezen van feiten en het volgen van theoretische lessen. Sommige mensen zijn op zoek naar meer. Sommige mensen kunnen vele boeken lezen over een onderwerp, maar nog steeds niet tevreden zijn. Het lijkt nooit genoeg te zijn. Er is een verlangen van de ziel waar de geest zich vaak niet van bewust is, en dat verlangen is om te ervaren, om getuige te zijn. Om dit verlangen te vervullen, deze dorst die niet gelest lijkt te worden, is het mogelijk om het mystieke pad praktische te bewandelen.

Alle paden zijn onbekend voor beginners en bekend voor degenen die ze bewandeld hebben. Hoe dieper je in de mystiek wil gaan, hoe meer zal je onbekende paden vinden. De gids is iemand die dat pad al heeft afgelegd. De dingen die de leerling niet kent, zijn bekend voor de leraar. Wanneer de leraar de leerling op zijn pad begeleidt, dan wordt het onbekende bekend.

Men kan zeggen dat er vele wegen van hogere kennis zijn. De vraag is echter wat je aantrekt in een bepaald pad? Wat maakt dat pad voor jou mogelijk? Wat maakt het pad voor jou gemakkelijk? Wat maakt het pad voor jou haalbaar? Het antwoord is dat de gids die je een pad wijst, degene is die dat pad aantrekkelijk en bereikbaar maakt. Een pad zonder gids waaraan je je kunt vastklampen, is als een wolk. Zelfs als het je lukt om de wolk te bereiken en te grijpen, zul je het niet kunnen vasthouden. Evenzo zal een pad gemakkelijk of moeilijk voor je worden, afhankelijk van de leerstijl van de leraar. Daarom is het de gids en niet het pad zelf die bepaalt of dat pad het beste voor jou is.

De gids neemt je mee op het pad door de manier waarop je naar je dagelijks leven kijkt te veranderen. Een spirituele gids zei ooit: “Wijsheid is gewoon de hoek veranderen waarin je naar een gebeurtenis kijkt.” De meeste mensen hebben al een soort band of relatie met innerlijke wijsheid. De vraag is of ze die link voelen of niet. Als ze het voelen, hoe vaak voelen ze het dan? Voelen ze het alleen als ze zich op een bepaalde manier voelen? Voelen ze het alleen in bepaalde omstandigheden? De gids zal die link verdiepen door je de wijsheid te tonen achter de acties in je leven, zowel goed als slecht. Door je eigen persoonlijke ervaringen en worstelingen maakt de gids je bewust van die hogere kennis en wijsheid.

Velen van ons hebben onze eigen vooroordelen over het doel van het mystieke pad, en veel van die opvattingen zijn ook echt waar. Het is niet de taak van de gids om de student te laten zien dat zijn ideeën verkeerd waren, het is om hem te laten zien dat er realiteiten zijn die verder gaan dan die ideeën, dat er een perspectief is dat verder gaat dan het eigen beperkte perspectief. Als iemand richting nodig heeft, dan geeft de gids die, en als iemand een idee heeft welke richting hij op wil, helpt de gids hem door hem of haar te laten zien waar die richting toe leidt.

We kunnen allemaal een diep verlangen naar hogere kennis voelen, en dat gevoel doet ons verlangen naar meer. De gids lest de dorst van de zoeker door hem een ​​pad te tonen om te reizen en hem de vruchten ervan te laten ervaren die zijn of haar geest zullen verruimen.

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
cornelia van der Wacht-Troost

mooie toelichting, ik doe nu de cursus ‘verbeter je bewustzijn’. goed te lezen en ervaren van de mystieke punten die spelen in je leven, als je er aandacht voor hebt