Recensie: Rumi - Het kleine boek van het leven 1

Recensie: Rumi – Het kleine boek van het leven

Bezoekers van de Mystieke School weten vast al wel wie Rumi is. We kunnen daarom de introductie van waarom hij zo belangrijk is overslaan. Kenners van Rumi weten ook waarom het bijzonder is dat er een nieuw boek met zijn gedichten is uitgekomen.

In ‘Het kleine boek van het leven’ van Rumi zijn 202 van zijn mooiste gedichten verzameld. De gedichten zijn georganiseerd in drie tuinen: de Tuin van de Ziel, de Tuin van het Hart en de Tuin van de Geest. Er is heel mooi gebruikgemaakt van de allegorie van de mystieke tuin om niet alleen de gedichten een samenhang te geven, maar ook voor de vormgeving van het boek.

Recensie: Rumi - Het kleine boek van het leven 2Het boek is bijzonder fraai vormgegeven. De thema-kleur van het boek is groen. Dit is de kleur van een tuin, maar ook de kleur van de mystieke figuur Khidr. Hij is de mystieke initiator die zoekers op het mystieke pad begeleidt.

De groene kleur is  mooi doorgevoerd tot aan het groene leeslint in het boek. Waardoor in de vorm van het leeslint Khidr als het ware de lezer begeleidt door het boek heen.

Passend bij de allegorie van de tuin heeft de omslag van het boek een motief van bladeren. Tussen de bladeren vinden we subtiel de figuur van een vogel, mogelijk een nachtegaal die zingt over zijn Geliefde.

De gedichten in ‘Het kleine boek van het leven’ zijn bezorgd door moedertaalsprekers van het Perzisch, Maryam Mafi en Azima Melita Kolin. Fiep van Bodegom heeft de gedichten in prachtig Nederlands vertaald.

De gedichten in het boek komen uit de Divan van Shams, de Masnavi, de Rubayiat en Shafii Kadkani’s selectie uit de Divan.

Heel fijn is dat er achterin het boek een register is waar je kan opzoeken waar een gedicht origineel vandaan komt. Zeker in het geval van de Masnavi is het leuk om het origineel op te zoeken om te zien in welke context het gedicht staat.

De poëzie van Rumi kan een trouwe metgezel zijn voor ieder van ons die op de reis is naar binnen, op zoek is naar hoop, naar licht, naar stilte, naar vriendschap en naar liefde. Je kan dit boek van voren naar achteren lezen. Maar misschien is het leuker om elke dag, of wanneer je de behoefte of inspiratie voelt, een pagina willekeurig open te slaan.

Lees een van de twee gedichten en bedenk welke relatie deze heeft tot het moment, de dag, de week of je leven. Misschien ga je na verloop van tijd wel een thema zien. Dan is het mogelijk Khidr die je begeleidt op je levenspad.

Wij geven het boek 5 van 5 sterren.

Het boek is te koop in de boekhandel, via uitgeverij AnkHermes, of online.

Het kleine boek van het leven

22,50  in stock
Bol.com
as of 3 december 2021 17:24
close
Recensie: Rumi - Het kleine boek van het leven 3
kies een van onze 5 gratis ebooks

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en kies welke van onze 5 gratis ebooks je wil lezen.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Online cursus om praktisch aan de slag te gaan

Vergelijkbare berichten

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen