Reisziekten 1

Reisziekten

Er zijn typische lichamelijke en geestelijke aandoeningen die zich kunnen voordoen bij mensen die op reis gaan naar het Licht. De drie fasen waarin aandoeningen kunnen optreden, lijken sterk op de drie graden in de vrijmetselarij.

Fase van egoïsme (Leerling)

Veel mensen groeien naar volwassenheid, en zelfs ouderdom, zonder ooit de fase van egoïsme achter zich te laten. Zulke mensen stoppen nooit met het proberen om hun zin te krijgen, en de eindeloze bevrediging van het lichaam. Wanneer iemand dit tot het extreme doorvoert en lang in deze staat blijft hangen, kan hij last krijgen van een hele reeks aan emotionele en lichamelijke aandoeningen.

Angsten, neuroses, twijfel aan zichzelf, egoïsme, krankzinnigheid, huilen zonder reden, depressie, paranoia, seksuele perversies en zelfmoord zijn allemaal emotionele aandoeningen die verband houden met de fase van egoïsme wanneer iemand er tot in de volwassenheid in blijft hangen.

De fysieke aandoeningen die samenhangen met de fase van egoïsme komen soms gelijktijdig met de emotionele of psychologische aandoeningen. Voor het lichaam is het eindresultaat van de fase van egoïsme onder andere drugsmisbruik, alcoholisme, crimineel gedrag, overgewicht, hypoglykemie, blindheid en andere oogproblemen, geelzucht, hartaanval, geslachtsziekten en kanker.

Reisziekten 2

Deze aandoeningen zijn het gevolg van het uitblijven van een goede controle over de emoties en de verlangens van het lichaam.

Sommige lezers zullen het hier misschien niet mee eens zijn en zeggen dat ze een heel leuk iemand kennen die ook ooit een hartaanval heeft gehad. Het begrijpen van de nieuwe fases in de evolutie van de ziel kan de zaak misschien verder verduidelijken.

De manier om te ontsnappen – of verder te komen – uit de fase van egoïsme is om het ego en zijn drijfveren te trainen en te disciplineren. Dit betekent het ontwikkelen van onder andere eigenschappen als wilskracht, verantwoordelijkheid, altruïsme, medeleven, nederigheid en hoffelijkheid.

Als men erin slaagt enige controle over het ego te krijgen dan verlaat men de fase van egoïsme en komt men in de fase van het hart. Hier vindt het werk in het Sanctum Santorum, de Middenkamer, de Bodhi-boom of de Kaaba plaats.

Fase van het hart (Gezel)

Het hart is het instrument waardoor alle spirituele transformatie plaatsvindt. Zoekers naar Licht die de fase van het hart hebben bereikt, hebben een fundamentele goedheid. Ze voelen zich goed over zichzelf en de wereld.

Een persoon die de staat van het hart heeft bereikt, kan zeggen: “Ik wil alleen nog goed doen in de wereld. Ik hou van de natuur in al zijn vormen. Ik accepteer iedereen. Wat een wondermooie wereld is dit!”

Iemand zou kunnen denken dat mensen in deze verheven houding tegenover het leven geen ziekten of problemen meer hebben. De realiteit is eerder het tegenovergestelde. Mensen in de fase van het hart zijn nog steeds gevoelig voor zowel emotionele en lichamelijke kwalen, evenals geestelijke aandoeningen.

De emotionele en geestelijke kwalen zijn onder meer het onvermogen om zich te concentreren, vergeetachtigheid, faalangst, bepaalde vormen van hypocrisie, te veel emoties (zoals hevige extase, depressie en boosheid), arrogantie en weinig of geen rekening houden met de gevoelens van anderen.

Ondanks de positieve aspecten van deze fase is het slechts de tweede fase in de ontwikkeling van de ziel na de fase van egoïsme die de Zoeker achter zich heeft gelaten. Deze fase kan een tijd zijn van enorme emotionele beroering, met inbegrip van echtscheiding of andere relatieproblemen, en financiële problemen.

Dit komt omdat de persoon een golf van extase voelt en een bijna overweldigende enthousiasme heeft tegenover het leven. Velen die de persoon kenden voordat hij of zij opsteeg naar de fase van het hart kunnen niet wennen aan de veranderingen die ze zien in hun vriend. Sterker nog, verlies van vrienden is heel gebruikelijk in deze fase.

Er zijn ook fysieke problemen verbonden aan de fase van het hart. De ziektes en aandoeningen van deze fase zijn chronisch en acuut. Dit komt omdat het lichaam een inwendige reiniging doormaakt; het stoot gif en andere overbodige zaken af die zich hebben opgehoopt in het lichaam tijdens de fase van egoïsme.

Lichamelijke aandoeningen van de fase van het hart zijn onder andere hoofdpijn (vooral migraine), misselijkheid, diarree, pijn (door het hele lichaam), prikkelbaarheid, algemene toxiciteit (huiduitslag, hoofdhuidproblemen), koorts, en problemen met de galblaas en de nieren.

De aandoeningen van de fase van egoïsme waren ernstig en vaak ongeneeslijk. De aandoeningen van de fase van het hart zijn een soort van zelfreiniging door het lichaam. Ze zijn bijna allemaal signalen dat het lichaam een soort helende crisis ondergaat en zichzelf aan het genezen is. Dit proces is niet aangenaam, maar wel gunstig.

Fase van de ziel (Meester)

Het is heel moeilijk om door te gaan naar hogere stadia van de evolutie van de ziel zonder een echte Meester. Onder zijn leiding kan men naar de volgende fase gaan: de fase van de ziel.

Doorgroeien naar deze fase kan door middel van het doen van verschillende oefeningen om de capaciteiten van barmhartigheid, mededogen, altruïsme en zelfdiscipline te ontwikkelen tot een hoge graad van perfectie.

De fase van de ziel is een gezegende fase. Iedereen in deze fase lijkt voor anderen een persoon van grote liefde en spiritualiteit. Maar tegelijkertijd zijn er fysieke en emotionele aandoeningen die te maken hebben met de manier waarop de persoon streeft naar zelfrealisatie. Deze aandoeningen verdiepen zijn spiritualiteit.

De emotionele problemen van de fase van de ziel zijn arrogantie, trots, zelfbedrog, concentratiegebrek, een frivole en oneerbiedige houding tegenover het leven, en soms de gewoonte om anderen te vernederen.

Dit zijn echter aandoeningen behorende bij deze fase, en niet het gedrag van iemand die evenwichtig in deze fase staat. De onevenwichtigheden kunnen optreden wanneer de persoon nog niet is geëvolueerd tot het punt dat hij volledig immuun is voor de begeerten van het ego.

Een aantal van de onevenwichtigheden van deze fase zijn gemakkelijk te genezen en sommige niet. Een van de moeilijkste, en vervelendste, is arrogantie. Dit is het ruw soort egoïsme waardoor een persoon zegt: “Ik ben beter dan anderen. Ik overdenk de hele dag mijn leven, ik mediteer, ik beheers mezelf, en ik kan mezelf disciplineren.

Kijk naar al die primitieve mensen die dat niet kunnen. Ze zijn minder ontwikkeld dan ik!” Dit kan misschien op een bepaalde manier en voor sommige mensen de waarheid zijn, maar het is een belediging van die mensen. Het uiten van deze gevoelens doet afbreuk aan de eigen spirituele ontwikkeling.

Men moet zich realiseren dat elk persoon zich heeft ontwikkeld tot een bepaald punt door een kracht die boven hem of haar uitgaat. Het maakt niet uit hoe vast deze mensen in de materiële wereld zitten, ze hebben nog steeds de goddelijke vonk in zich. Ze kunnen zich nog gaan ontwikkelen. En het is de plicht van een werkelijk spiritueel persoon om hen niet te veroordelen, maar om met hen bevriend te raken en ze verder te helpen met hun ontwikkeling.

Sommige fysieke problemen worden geassocieerd met de fase van de ziel. Deze zijn onder andere auto-intoxicatie (bijvoorbeeld door excessieve ademhalingsoefeningen) verschillende soorten nerveuze tics, vermoeidheid, bedorven eetlust en koorts.

Er zijn twee vormen van koorts. De eerste, die kan opkomen in de fasen van egoïsme en het hart, is een intense warmte veroorzaakt door het lichaam om overbodige en giftige ophopingen te lozen. De tweede soort koorts komt naar boven in andere fases en wordt veroorzaakt door een diepe geestelijke reiniging.

Een oud gezegde over deze reiniging luidt: “De ziel ontdoet zich van zijn slechte kanten zoals een boom zich in de herfst ontdoet van zijn bladeren.” Deze koorts verbrandt onzuiverheden op zielniveau.

Personen in de fase van de ziel kunnen krankzinnig gedrag vertonen, vooral als ze geen goede gids hebben. Zij worden overgenomen door de meest destructieve vormen van zelfbegoocheling en kunnen gaan denken dat ze de nieuwe Messias zijn.

Men kan in geen enkele fase rusten of er van uit gaan dat er geen terugval mogelijk is.

 

close
Reisziekten 3
kies een van onze 5 gratis ebooks

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en kies welke van onze 5 gratis ebooks je wil lezen.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Online cursus om praktisch aan de slag te gaan

Vergelijkbare berichten

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen