Rubedo: maak goud van je Zelf 1

Rubedo: maak goud van je Zelf

De boeiende fase van samengaan (Hieros Gamos) en een nieuwe geboorte zonder weerga, dit is de rode fase van Rubedo. Een mystieke en puur harmonische verbinding tussen wit en rood: een coniunctio van de witte koningin en de rode koning. De fase waarin de mens een eigen bron van licht wordt, een eigen bron van Wijsheid, Kracht en Schoonheid.

Dit is een voleinding van geestelijke rijpheid waarbij tegendelen verbonden worden. Keer op keer. Soms gebeurt dit in een seconde en andere processen duren jaren, maar het duurt zo lang als het moet. Een begin zonder een mogelijk einde? Sterven en wedergeboren worden en begrijpen welke uitdagingen dit leven op je bordje legt. Soms buigen, begrijpen en doorzien maar nimmer breken.

Als je denkt dat je er bent en geen reizen of verbindingen meer hoeft te leggen, dan heb je je plafond bereikt en groei je dus niet meer. Maar de Mens zonder grenzen die hongerig blijft als een kind, gaat verder en blijft reizen en verbindingen leggen. Die groeit oneindig, zonder einde. Dit is hij of zij die weet en beseft: Alles is Een en Een is Alles.

Rubedo is voor mij een groeiende van bewust-Worden naar bewust-Zijn: de wonderlijke fase van “unificatio“. Een fase van verlichte heelheid, dus heiligheid, zoals wat heilig is “tussen Passer & Winkelhaak”. Hier wordt de mysticus, de gnosticus, soefi, de alchemist of vrijmetselaar etc. de Mens die hij kan zijn. Je gaat eigenlijk wonderlijk genoeg worden wie je (al) bent: hij of zij wordt Meester over zich Zelf (hoofdletter Z). Hier vallen ego (lager zelf) en je ware Zelf samen in heelheid.

Jung noemt dit de finale fase: de optelsom van alle vier stadia van het al-chemische proces van ‘individuatie‘. Hierbij ontdekt iemand zijn volmaakte ware aard. Mogelijk is hier de Rode Roos een prachtig voorbeeld van. Een symbool van het ware Zelf. De innerlijke zuivere kubiek.

Om goud te maken moet je zelf eerst goud worden. Om liefde te geven moet je eerst zelf liefde worden.

Schrijver Geert Kimpen noemde het zo:

“Word de Alchemist van uw eigen dromen. Smeed het roestige metaal van uw verborgen talenten om tot glimmend goud!”

Daarom maak goud van je Zelf

 

John Kempen

 

close
Rubedo: maak goud van je Zelf 2
kies een van onze 5 gratis ebooks

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en kies welke van onze 5 gratis ebooks je wil lezen.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Online cursus om praktisch aan de slag te gaan

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen