Waarom is in deze tijd mystiek nodig? 1

Waarom is in deze tijd mystiek nodig?

Wat is het belang van het bestuderen van de mystiek – en de gnostiek – in onze tijd? Met andere woorden, welke noodzaak is er in de hedendaagse wereld om de mystieke inzichten te bestuderen van mensen (veelal mannen) die lang geleden hebben geleefd? Is het een nuttig tijdverdrijf om in de tijd waarin we nu leven te praten over onderwerpen als mystiek, gnostiek en verlichting?

In het huidige tijdperk dienen we meer dan ooit de inzichten te bestuderen en te bespreken die de mens naar de bovenzintuiglijke wereld kan leiden.

Mystieke inzichten zorgen ervoor dat de moderne mens emancipeert zodat hij uit de beerput van wereldse zorgen kan komen. De inzichten maken hem bewust van de mogelijkheid van zelfkennis en zelfontwikkeling. En misschien in deze tijd het allerbelangrijkste, mystieke inzichten laten de mens zijn blik wenden naar de spirituele en heilige dimensie van onze wereld.

Neiging tot ontsnappen

Het is misschien wel van levensbelang dat de mens vandaag de dag “zelfkennis” en “zelfbegrip” verkrijgt. Meer dan in enige andere periode in de geschiedenis probeert hij in deze tijd uit – en van – zichzelf te ontsnappen.

Deze neiging tot ontsnappen veroorzaakt een bijna onherstelbaar vacuüm. De moderne mens verwaarloost en vergeet zijn ware zelf, die niet anders is dan zijn spirituele niet-materiële zelf. Hiermee benadeelt hij niet alleen zichzelf, maar ook zijn medemens en de wereld.

Mogelijk is een van de factoren en oorzaken van deze nalatigheid dat de mens een multidimensionaal en zelfs tegenstrijdig wezen ​​is. Aandacht voor slechts één dimensie veroorzaakt dat we andere aspecten van ons zelf negeren, wat een ziekmakend en niet-harmonieuze innerlijke groei veroorzaakt.

Spiritueel vacuüm

Vandaar dat in deze tijd de seculiere mens wegzinkt in het enorme moeras van afleidende en hypnotiserende manifestaties van de tijdelijke en materiële wereld en dronken is van alle technologische en industriële ontwikkelingen.

Hij voelt dit wegzinken als een soort van wanhoop, als een soort zelfbeschadiging en als een spiritueel vacuüm waarin hij is verzeild geraakt.

Het lezen, bestuderen en analyseren van mystieke ideeën en gedachten – juist van lang geleden – kunnen de moderne mens een lichtpuntje van hoop bieden waardoor hij zich weer bewust wordt van de zo essentiële heilige, spirituele en mystieke dimensie in hemzelf. Een dimensie van zichzelf die veel dichter bij de echte waarheid komt over wie hij is, waarom hij hier is en wat hij dient te doen.

 

close
Waarom is in deze tijd mystiek nodig? 2
kies een van onze 5 gratis ebooks

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en kies welke van onze 5 gratis ebooks je wil lezen.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Online cursus om praktisch aan de slag te gaan

Vergelijkbare berichten

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen