Wagners Parsifal en de Queeste naar de Graal: Bespiegeling en slot 1

Wagners Parsifal en de Queeste naar de Graal: Bespiegeling en slot

Parsifal vertegenwoordigt de mens die dwars door alles heen zijn zoektocht naar de graal aanvangt en dit pad consequent blijft volgen totdat hij zijn doel bereikt heeft. Hij is de representant van de wordende mens, die de weg naar de oorsprong heeft gevonden en zodoende boven de eigen beperkingen is uitgestegen.

In de zielsontwikkeling van Parsifal zien we hoe hij oorspronkelijk als onschuldige jongeling nog leefde vanuit de bloedsdriften, de zinnen, vanuit wat Rudolf Steiner noemt de aandoeningsziel.

De aandoeningsziel geeft uitdrukking aan de meest grove vorm van zielsgesteldheid, haar drijfveren zijn louter de begeerte impulsen.
Wanneer Parsifal zich enigermate ontplooit, stroomt daar de gemoeds- en verstandsziel binnen; de zinnen worden met denkkracht gecombineerd.

Uiteindelijk is er sprake van de ontwikkeling van de bewustzijnsziel door de confrontatie met Kundry wanneer deze hem net heeft verteld over het verdriet en het sterven van zijn moeder en dan tijdens de kus die zij hem geeft realiseert hij zich ineens wat hij aanschouwt heeft in de graalsburcht en wat hij heeft nagelaten te doen. Parsifal wordt door schaamte en twijfel overvallen en krijgt bewustzijn over de eigen microkosmos.

De weg van Parsifal; door medelijden en inzicht naar verlossing

Het verhaal van Parsifal toont de reis van zelfontdekking, Ken u zelve. Het duidt op een houding van vertrouwen en onschuld, en eveneens een gevoel van verwondering. Parsifal durft risico’s te nemen. Hij is volledig gericht op zijn queeste, het werken aan zijn ruwe steen, zijn zoektocht naar de graal, het hogere zelfbewustzijn, alhoewel hij zich niet helemaal bewust is van wat hij eigenlijk precies zoekt.

Hoewel hij soms zijpaden lijkt te bewandelen, met de nodige risico’s en gevaren die dat oplevert, zal hij vol vertrouwen steeds weer zijn eigen bestemming volgen….

De reis van west naar oost, van het verstand naar het hart, waar je vol vertrouwen aan begint, je dogma’s achterlatend, het verdwalen, het struikelen, op weg naar het licht.

In een van de teksten vond ik een uitspraak van Kundry. Zij wijst op een wet dat men niet slechts voor zichzelf verlossing kan zoeken, maar dat dit alleen bereikt wordt wanneer men zijn naaste, zijn broeder, meeneemt op dit pad.

Einde

 

close
Wagners Parsifal en de Queeste naar de Graal: Bespiegeling en slot 2
kies een van onze 5 gratis ebooks

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en kies welke van onze 5 gratis ebooks je wil lezen.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Online cursus om praktisch aan de slag te gaan

Vergelijkbare berichten

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen