Wat is een goed beroep voor een moderne mysticus?

In deze tijd is het moeilijk om een mysticus te zijn. Vanzelfsprekend zal je er niet rijk mee worden of maatschappelijk succesvol zijn. Integendeel zelfs. Daarom zal elke moderne mysticus een baan moeten hebben om in zijn levensonderhoud te voorzien. Wat is een goed beroep voor een moderne mysticus?

In het Oude Egypte kon je als mysticus priester worden in een van de vele tempels die het land rijk was. Maar ook in het Oude Egypte was priesterschap een tijdelijke baan. Egyptenaren konden een paar maanden per jaar in de tempel dienen, daarna gingen ze weer terug naar hun gewone baan.

Ook in het Midden-oosten hadden mystici een baan om in hun levensonderhoud te voorzien. Er waren wel soefi-loges (zawiyas), maar net als moderne vrijmetselaarsloges was lidmaatschap niet een betaalde baan.

De namen van veel soefi-mystici zijn de namen van de beroepen die ze beoefenden. De naam van de bekende soefi-mysticus Attar was een pseudoniem dat hij voor zijn beroep gebruikte. ‘Attar betekent kruidendokter, drogist, parfumeur of alchemist.

Veel mystici kozen vroeger voor beroepen die hielpen bij de mystieke weg die ze volgden. Zo was de hermetische mysticus Zosimos van Panopolis een metaalbewerker die religieuze objecten en beelden maakte voor tempels in Egypte. En Attar was dus zowel een genezer van het lichaam als een genezer van het hart.

Een leuke baan

Tegenwoordig is het mantra dat het niet uitmaakt wat voor werk je doet, als je het maar leuk vindt. Maar “leuk” is voor een mysticus een lastig begrip. Voor een mysticus is het vooral belangrijk dat hij met zijn of haar beroep niet de progressie op het mystieke pad blokkeert, of nog erger, teniet doet. Eigenlijk is elke baan die je niet verleidt om een slecht of anderszins onfatsoenlijk leven te leiden een goede baan voor een mysticus.

Mystici weten dat betaald werk, en vooral onder mensen zijn, hen kan verleiden om van het mystieke pad af te wijken. Daarom zal een mysticus niet snel zijn brood fulltime verdienen als muzikant, financieel adviseur of als spiritueel leraar. Deze banen kunnen het ego van de mysticus groter maken in plaats van kleiner.

Veel historische mystici waren ‘nerds’, zoals de wetenschapper Sir Isaac Newton, of hadden een eigen zaak. Veel mystici hadden banen die over het algemeen laagbetaald waren. Voor mystici is spirituele rijkdom op zichzelf al een beloning.

Vaak werkten ze parttime. Hierdoor ontvingen ze weliswaar minder loon of inkomen dan niet-mystici, maar konden ze grote stappen maken op het mystieke pad omdat ze meer tijd hadden voor het lezen van mystieke boeken en voor, reflectie, meditatie en contemplatie.

Schrijver

Wat is een goed beroep voor een moderne mysticus? 1
Thoth, de god van de schrijvende ‘nerds’

Het beroep van schrijver was gedurende vele millennia een van de meest gerespecteerde beroepen. Het beroep van schrijver ging vroeger verder dan alleen het op- of overschrijven van de teksten van anderen. Het ging ook over boekhouding, belastinginning, berekening en dergelijke. Eigenlijk al het werk waarbij iets opgeschreven moest worden.

In onze moderne tijd zijn zoveel dingen afhankelijk van het feit dat computers op een vergelijkbare manier dingen ‘schrijven’. Veel banen in de IT, zoals programmeur, zijn daarom moderne versies van de baan als “schrijver”.

Voor een hermetist zijn een beroep als leraar een professor, zeker voor talen, goede banen. Thoth was immers de god van de schriftgeleerden. Maar een beroep als bibliothecaris of eigenaar van een boekhandel zou ook een goede baan zijn voor iemand die de Weg van Hermes volgt. Hermes en Thoth waren namelijk ook de goden van literatuur en wijsheid.

Priester

Hoewel in deze tijd niet erg populair, kan het beroep van priester ook een goede baan zijn voor een mysticus. De kernrol van een priester is om voor God, of de goden, te zorgen.

Sommige priesters spelen ook een rol als tussenpersoon tussen het goddelijke en de mensheid. Maar niet alle priesters doen dit, of kunnen dit doen. Priesters kunnen in de moderne tijd de traditionele rol van sjamaan vervullen. Zij zorgen voor de geestelijke en psychologische behoefte van hun gemeenschap. De sjamaan was een combinatie van dokter, therapeut, priester, wijsgeer en waarzegger.

Sommige traditionele katholieke priesters waren, en zijn, ook mysticus. Belijdenis en pastorale begeleiding kunnen gezien worden als voorlopers van moderne psychologische therapie.

Psycholoog

Het beroep van psycholoog zou ook een goede baan voor een mysticus kunnen zijn. Helaas heeft de psychologie het belang van spirituele gezondheid pas kort geleden volledig erkend.

Spirituele gezondheid is heel belangrijk voor de mens. Misschien wel belangrijker dan lichamelijke gezondheid. De postmoderne mens begint langzaamaan te beseffen hoe belangrijk een gezonde geest is. Maar buiten het bestuderen van gedragingen en hersenstructuren, is de menselijke geest voor de moderne psychologie en psychiatrie nog steeds een groot mysterie. Hier ligt dus een dankbare taak voor de mysticus die zijn brood verdient als psycholoog.

Conclusie

Voor een moderne mysticus is het niet belangrijk of een baan leuk is. Het is ook niet belangrijk of een baan goed verdiend of dat het maatschappelijke succes uitstraalt. Banen die de mysticus genoeg tijd geeft voor mystieke studie, reflectie en contemplatie hebben daarom de voorkeur.

Geschikte banen zijn banen die te maken hebben met schrijven en taal, zoals programmeertalen en computergericht werk. Maar ook banen waarbij de mysticus andere mensen kan helpen om geestelijk gezond te worden, zijn een goede keuze.

Maar eigenlijk is elke baan die de mysticus niet verleidt om een slecht of anderszins onfatsoenlijk leven te leiden een goede keuze.

 

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
C. van Nielen
C. van Nielen
2 jaren geleden

Zeer herkenbaar, dank.