Hoe verwerf je ‘ware’ kennis?

We worden van alle kanten gebombardeerd met informatie; e-mail, Facebook, telefoongesprekken, SMS, WhatsApp… De lijst gaat maar door! Is het niet overweldigend? Het is bijna alsof we tegenwoordig worden overspoeld door een tsunami van informatie. Maar is dit kennis?

Ware kennis

Zelfs als we ‘onzinnige’ social media berichten en tweets terzijde schuiven, is er nog steeds een overvloed aan potentieel bruikbare inzichten, impressies en lessen uit online artikelen, lezingen, TED Talks, e-books en podcasts die elke dag in grote hoeveelheden aan ons gepresenteerd worden. Deze overvloed dwingt ons om ons af te vragen hoe we al deze informatie kunnen vertalen naar ‘ware’ kennis. Namelijk kennis waar wij en anderen van kunnen profiteren.

Omgevallen boekenkast

We denken vaak dat het lezen van boeken en het aanhoren van lezingen ons een “deskundig” persoon maken. Maar deze activiteiten alleen zijn niet voldoende. Lezen en luisteren vormen de eerste twee stappen van de reis naar het verwerven van kennis.

Als we informatie slechts consumeren en niet internaliseren en praktiseren dan zullen we eindigen als een ‘omgevallen boekenkast”; iemand die mooi kan praten, maar zijn kennis niet in de praktijk brengt. Hij (of zij) kan zijn imposante hoeveelheid kennis niet vertalen naar bewonderenswaardige wijsheid ten voordele van hemzelf en zijn omgeving.

Hier zijn 5 stappen om ‘ware’ kennis te verwerven

Ze zijn heel simpel en gemakkelijk te onthouden.

  1. Wees stil
  2. Luister aandachtig
  3. Onthoud het
  4. Praktiseer het
  5. Leer het anderen
Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen