Mystiek

Wat is Waarheid?

Het is goed om te beseffen dat iemands waarheid voor een ander persoon niets betekent. Sterker nog, het zou goed zijn wanneer je zelf ook sceptisch bent tegenover je eigen waarheid. Zo zijn de waarheden die iemand in zijn puberteit had anders dan de waarheden die hij of zij nu heeft.

Een ander overtuigen van je eigen gelijk is zo goed als onmogelijk. Het is ook beter om met iemand te praten dan tegen iemand te praten.

Tegen iemand praat je vanuit je verstand. Met iemand praat je vanuit je hart.

Er zijn twee werelden; de materiële en de spirituele (West en Oost, Winkelhaak en Passer). “Tussen Passer en Winkelhaak bevindt zich het Geheim der Vrijmetselarij.”

De liefde voor de materiële wereld is nutteloos en weggegooid. Dat hebben de oude farao’s wel bewezen. De liefde voor het Hogere (de spirituele of goddelijke wereld) is blijvend en bevredigend. Maar hoe weet je welke liefde je voor wat voelt? Met de ratio lukt dat niet. Het Oosten is tenslotte “Des Wetens End”.

Gelukkig hebben we allemaal een hart – de Middenkamer, het Sanctum Sanctorum, de Kaaba, de Bodhi-boom – waar we niet alleen onze Geleider vinden, maar ook een driehoek van zuiver goud met daarop de Heilige Naam.

Een mede-zoeker gaf ooit de mooie wijsheid:

“Door langzaamaan de wikkels eraf te halen. Door steeds helderder, simpeler, duidelijker en krachtiger te worden, minder ingewikkeld, kun je meer zenden/geven en ook beter ontvangen. De wikkels (het ruwe aan onze steen) zitten om de blanke pit heen, maçonniek gezegd de Kubieke Steen.”

Dit lijkt op wat iemand anders ooit zei:

“Wil je weten hoe ver het Paradijs (voor ons de Tempel van Volmaking) is?
Twee stappen.
De eerste stap is op je ego,
de tweede stap is in het Paradijs.”

Waar het op neerkomt is dat de liefde voor het Hogere hetzelfde is als de liefde voor de medemens.

 

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen