Welk type esotericus ben jij? 1
Mystiek

Welk type esotericus ben jij?

Mensen die geïnteresseerd zijn in esoterie zijn er in verschillende soorten. Hieronder beschrijven we de vijf types die in onze ogen het meeste voorkomen. Welk type esotericus ben jij?

1. Observeerder

Dit type esotericus is voortdurend nieuwsgierig naar de esoterische kennis van anderen. Hij of zij houdt ervan om lezingen, symposia en workshops bij te wonen en de ervaringen met anderen te bespreken.

2. Lezer

Dit type esotericus leest het liefste essays, artikelen en boeken om meer over allerlei esoterische onderwerpen te leren.

3. Schrijver

Dit type esotericus geniet het meest ervan om hun esoterische kennis te verhelderen, te organiseren en te bevragen door het proces van schrijven. Ze kunnen alleen voor zichzelf schrijven, bijvoorbeeld in de vorm van een dagboek, of schrijven ten voordele van anderen in de vorm van boeken, artikelen of blogs.

4. Inleider

Dit type esotericus heeft een ongebruikelijke hoeveelheid kennis en / of inzicht in een enkele of meerdere esoterische onderwerpen. Bovendien hebben zij het vermogen om het publiek effectief bij deze esoterische onderwerpen te betrekken en te informeren.

5. Beoefenaar

Dit type esotericus doet gestructureerde inspanningen om esoterische kennis in zijn of haar eigen leven te integreren en toe te passen. Dit type esotericus kent twee ondersoorten, namelijk de externe beoefenaar en de interne beoefenaar

5.1 Externe beoefening kan verder worden onderverdeeld in twee domeinen:

  1. Formeel – De externe beoefenaar legt vooral de nadruk op het zo goed mogelijk uitvoeren van rituelen zodat hun potentiële transformatieve effecten op deelnemers maximaal is.
  2. Informeel – De nadruk ligt bij deze externe beoefenaar vooral op het bewust en regelmatig toepassen van esoterische inzichten en methoden tijdens gewone dagelijkse relaties en activiteiten, zoals mindfulness en de serieuze beoefening van deugden.

5.2 Interne beoefening heeft ook twee domeinen:

  1. Mystieke toewijding – Het doel voor deze interne beoefenaar is om hem- of haarzelf open te stellen voor een meer directe ervaring en begrip van het goddelijke, het absolute of de ultieme werkelijkheid
  2. Psycho-spirituele ontwikkeling – Voor deze interne beoefenaar is het doel is om de vele vermogens en mogelijkheden van het bewustzijn te vergroten.

Wanneer we kijken naar deze verschillende types esoterici dan zien we dat de verschillende types in meer of minder mate interactie hebben met andere types, denk aan de Inleider en de Observeerder, of de Lezer en de Schrijver.

Theorie versus ervaring

Wat minder goed zichtbaar is, maar wel duidelijk wordt wanneer we iets beter kijken naar de verschillende types, is dat het aantal mensen dat tot een type behoort daalt hoe lager deze op de lijst staat. Met andere woorden, er zijn meer Observeerders van esoterie dan Lezers. Maar er zijn weer meer Lezers dan Schrijvers, enzovoort.

Echte beoefenaars van esoterie, en vooral de innerlijke, zijn het zeldzaamste type. Dit is eigenlijk vreemd omdat authentieke esoterische kennis altijd gebaseerd was, en is, op feitelijke ervaring met esoterisch innerlijk werk. Zoals een wijze meester ooit zei:

“Je moet eerst zelf weten hoe je in de praktijk moet koken voordat je erover nadenkt om anderen te leren koken.”

Een andere wijze meester zei ooit:

“Geleende wijsheid is geen echte wijsheid.”

Dergelijke waarschuwingen kunnen ons helpen om ons te concentreren op het zo noodzakelijke innerlijk werk. Schrijven over esoterische onderwerpen of het presenteren van esoterische kennis dient beperkt te worden tot het beschrijven en presenteren wat we binnen de grenzen van onze werkelijke innerlijke ervaring aan esoterische inzichten hebben opgedaan. Natuurlijk kan er dan vrijuit verwezen worden naar de esoterische inzichten van wijze meesters uit het verleden en het heden.

Conclusie

Het is niet de bedoeling van dit artikel om esoterische schrijvers en inleiders die weinig tot geen praktische ervaring met het innerlijke werk hebben te bespotten of te ontmoedigen. Deze types esoterici kunnen zeer effectief de inzichten en ideeën van meer ervaren esoterici delen, die anderen vervolgens weer kunnen inspireren om verder te graven in de diepten van hun realiteit.

Iedereen die esoterische inzichten en kennis nastreeft dient dit natuurlijk te doen op de manier die voor hem of haar het beste is Sommigen van ons zouden misschien meer moeten observeren, anderen zullen meer baat hebben bij meer lezen of schrijven over esoterische onderwerpen enzovoort.

Het leven is iets vloeiends. We zullen dus merken dat we op natuurlijke wijze onze focus verleggen van het ene type naar de andere. Niemand van ons heeft onbeperkte tijd en energie. En ieder van ons heeft het recht en de verantwoordelijkheid om de dingen zoals hij of zij dat zelf het beste ziet te prioriteren.

Het beter leren kennen van onszelf waardoor we inzien welke type we nu zijn en op welk andere type we ons kunnen richten in onze ontwikkeling is al een zeer zinvolle esoterische oefening.

Doe de poll

We zijn natuurlijk zeer benieuwd welke type esotericus jij bent. Laat hieronder weten welk type het beste bij jou past en zie gelijk wie de andere types zijn.

Coming Soon Welk type esotericus ben jij? 3
Welk type esotericus ben jij?
Welk type esotericus ben jij?
Welk type esotericus ben jij?

 

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
Gert-Jan
Gert-Jan
2 jaren geleden

Dank voor deze korte quiz!

Martien van Ee
Martien van Ee
1 jaar geleden

Ja, we zijn zeldzaam, de interne beoefenaars van esoterie. Maar we zullen er altijd zijn.
Doet me de nken an een citaat uit de film ‘Full Metal Jacket’ van Stanley Kubrick:”

“You talk the talk, but do you walk the walk?

Piet Delcour
Piet Delcour
1 jaar geleden

HET GEESTBEWUSTZIJN IN ONS WEKKEN, DE CHRISTUSKRACHT.
Het hoofd ,ons hart en onze handen in dienst te stellen van de innerlijke ziel.