Mystiek

Zelfkritiek – het opmeten van de kubiek

Indien iemand wil weten of hij (of zij) stijgt of daalt op de reis naar zelfverbetering dan kan hij kijken naar hoe zijn geestelijke staat en gedrag een maand of een jaar geleden waren. Als hij vindt dat deze beter waren dan zijn huidige geestelijke staat en gedrag, dan weet hij dat hij daalt en degradeert. Als hij vindt dat zijn huidige gedrag en geestelijke staat beter zijn, dan weet hij dat hij stijgt en zichzelf verbetert.

Hoe kan je dit beoordelen?

Hoe kan je beoordelen of je voor- of achteruit gaat op je spirituele pad? Door elke dag een account of logboek op te maken van hoe je die dag je gedragen hebt. Mensen die zichzelf willen verbeteren, noteren of onthouden hun dagelijkse handelingen, gedachten en woorden. Om deze vervolgens te analyseren en zelf te bekritiseren voor het kwaad of de zonde die zij die dag hebben begaan.

Zij doen dit om zich te beschermen tegen de stormen van ijdelheid en de aanvallen van trots en zelfgenoegzaamheid. Zij vragen na deze zelfanalyse het Hogere om vergeving en ze tonen oprecht berouw in de hoop dat ze misschien worden beschermd tegen toekomstige fouten en misdragingen.

Het is noodzakelijk voor een individu om aan het eind van elke dag de tijd te nemen om zichzelf te controleren en zijn gedrag en handelingen door te lopen:

  • Wat heb je gedaan in de loop van de dag?
  • Waarom heb je dat gedaan?
  • Wat heb je niet gedaan?
  • Waarom heb je dat niet gedaan?

Een goed moment om deze zelfkritiek te doen, is vlak voordat je naar bed gaat. Deze activiteit van zelfkritiek en zelfonderzoek behoort tot de activiteiten waarmee de zoeker de meeste vooruitgang boekt.

Het is een moment waarop hij onpartijdig oordeelt over zichzelf, en zijn verlangens en neigingen, zijn instincten en drijfveren tegen het licht aanhoudt.

Het is een moment waarop de zoeker uit zijn overtuiging een politieagent benoemt om te waken over zichzelf, een aanklager om hem te onderzoeken, en een rechter om hem te veroordelen of vrij te spreken. Op die manier vordert hij van de staat van zelfkennis naar de staat van zelfkritiek.

Dit is de geestelijke staat waar zijn innerlijke Geleider hem terechtwijst wanneer hij vervalt in slecht gedrag, of minder presteert dan hij van zichzelf mag verwachten.

Zelfkritiek kan ook omschreven worden als het zoeken en het ontdekken van je innerlijke en spirituele diepte; het uitoefenen van de nodige spirituele en intellectuele inspanning om echte menselijke waarden te verwerven, en om de gevoelens die deze stimuleren te voeden en te ontwikkelen.

Dit is hoe men onderscheid kan maken tussen goed en kwaad, wat positief voor je is en wat negatief is, en hoe men een oprecht en goed hart koestert. Bovendien kan een zoeker naar Licht hierdoor het heden evalueren, en zich voorbereiden op de toekomst.

Middels zelfkritiek kan een zoeker gedane fouten goedmaken omdat hij constant alert is op de zelf-vernieuwing van zijn eigen innerlijke wereld. Het enige wat je hiervoor moet doen is het bijhouden van een dagboek. Het verbeteren van jezelf kan alleen gedaan worden wanneer de zoeker naar Licht bereid is om het wapen van de pen op te nemen tegen zijn grootste vijand; het ego.

Hoe kun je jezelf controleren?

Het controleren van jezelf kan door door het bijhouden van een dagboek van je daden. Zodra je begint met het opschrijven van alle verkeerde handelingen die je de hele dag doet, eindig je met een dagboek vol met negatieve zaken. Zij die geen rekenschap doen over hun daden kunnen zichzelf niet verbeteren. Hoe weten ze immers wat ze verkeerd hebben gedaan?

Wanneer je jezelf controleert, zie je je eigen foute gedrag. Natuurlijk maakt iedereen fouten. Maar zeg niet gemakkelijk aan het einde van de dag: “Oh Hogere, ik heb veel fouten vandaag gemaakt, vergeef me.” Je moet elke fout die je die dag gemaakt hebt opschrijven, en voor elk afzonderlijk spijt betuigen. Draai vervolgens de pagina om voor de volgende dag.

De volgende dag maak je weer fouten, en je schrijft ze weer op. Daarna bekijk je of deze fouten nieuw zijn of dezelfde die je eerder maakte. Op deze manier begin je aan een periode van zelf-ontdekking; het identificeren van alle soorten van slechte manieren en schadelijke eigenschappen waarvan je je nooit echt realiseerde dat je ze had.

Langzaamaan wordt je bekend met je slechte eigenschappen, en kun je je van elk van hen verlossen door er oprecht spijt over te betuigen.

Ga door met het elke dag opschrijven van je slechte eigenschappen en je slechte manieren. In drie tot zes maanden zal je 200 tot 300 slechte eigenschappen hebben gevonden. Wanneer je deze weet weg te nemen, ben je pas echt de titel van “ingewijde” waard. Dan pas begint de echte reis naar het Oosten.

Onderhoudsmodus

De meesten van ons gaan in in deze activiteit in een soort “onderhoudsmodus”. Dit wil zeggen dat we slechte daden blijven doen en daarna vragen we elke keer om vergeving. Dit is goed, maar geen spirituele vooruitgang. Dit betekent alleen dat we in in een stagneerde spirituele staat zitten, en dat we geen progressie maken op de weg naar het Licht.

Wat nodig is voor vooruitgang, is niet een onderhoudsmodus maar het vinden van remedies, kuren of oplossingen voor onze slechte eigenschappen. En dit kan alleen gebeuren door onszelf te analyseren en de zelfcontrole op te brengen om tot echte spirituele vooruitgang te komen.

De beroemde vrijmetselaar Benjamin Franklin deed ook aan deze vorm van effectieve zelfontwikkeling.

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
erno
erno
7 jaren geleden

Spiegel Wij zullen dan ontdekken dat het de anderen zijn die de beste spiegel voor ons vormen. Als de persoon tegenover ons de ‘gave’ heeft dat hij of zij ons nogal eens ergert, op onze zenuwen werkt of ons zelfs kwaad maakt, dan is het interessant op dat moment onze emotie te onderzoeken. Die zal ons dan laten weten dat er iets ‘onuitstaanbaars’ bij de ander is. Maar waarom? Andere mensen hebben toch allerlei onvolkomenheden die dergelijke emoties helemaal niet in ons oproepen: ze zouden ons eerder doen glimlachen van toegeeflijkheid en begrip. Maar als wij in een moment van… Lees verder »

Hiram
7 jaren geleden

Mensen in het algemeen en je mede-zoekers in het bijzonder zijn inderdaad de beste spiegels waarin je jouw spirituele staat kan terugzien. Maar de allerbeste test is je eigen familie. Zij staan het dichtste bij je en zij kunnen als geen ander je zwakheden naar de oppervlakte halen. Elke interactie met een medemens, een mede-zoeker of een familielid is als een examen spirituele ontwikkeling. Gelukkig wel een examen waar je oneindig veel herkansingen voor krijgt 🙂

erno
erno
7 jaren geleden
Reageer op  Hiram

“Gelukkig wel een examen waar je oneindig veel herkansingen voor krijgt”

aardig gevonden.:)