Zijn we ons brein? 1

Zijn we ons brein?

Volgens sommige wetenschappers, vaak biologen, zijn al onze daden het gevolg van chemische reacties in onze hersenen en is de vrije wil onzin. Sommige van deze wetenschappers hebben populaire boeken geschreven, waardoor nu veel mensen denken dat al onze acties voortkomen uit chemische stofjes en elektrische reacties in onze hersenen. Onze hersenen zijn natuurlijk inderdaad erg belangrijk. Maar het voelt een beetje kort door de bocht wanneer iemand beweert dat we ons brein zijn.

Bewustzijn en het hart

Als je je ogen dicht doet en je afvraagt waar jij bent, is het antwoord dan “5 centimeter achter mijn ogen”? Daar zit immers je brein. Maar je bewustzijn zit daar niet. Sterker nog, je bewustzijn is niet aan ruimte en tijd gebonden.

De mystieke driedeling van mind, body and soul (geest, lichaam en ziel) is mogelijk een betere benadering. Elk van deze drie is zeer belangrijk. In de mystiek is de ziel (die door wijze mensen in het hart wordt gelokaliseerd) belangrijker dan het brein.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ons hart de sterkste generator is van het elektrisch-magnetisch veld van ons lichaam. En tevens blijkt dat er in je hart bijna net zo veel zenuwverbindingen zijn als in je brein.

Het hart bevat 40.000 neuronen en heeft een elektromagnetisch veld dat 60 keer groter is in amplitude en 5.000 keer intenser is dan dat van de hersenen. Wetenschappers verbonden aan de Stanford en Oxford Universiteiten stellen:

“het hart is een staat van intelligent bewustzijn”

André Malraux zei:

“Wat de geest ziet, voelt het hart”.

Zonder brein kan een mens doorleven (mechanisch gezien), maar zonder hart houdt alles op.

Wind

Misschien kunnen we de dynamiek tussen ons lichaam, onze hersenen (geest) en onze ziel illustreren door de vergelijking met de wind.

Zijn we ons brein? 2Wanneer de wind door je huis waait, tilt het losliggende vellen papier op, gordijnen bewegen. Hij laat spullen vliegen en wanneer de wind over water gaat, lijkt het alsof het oppervlakte glinstert als de schubben van een vis. Bomen en takken buigen en bladeren dansen in de lucht.

Al deze veranderingen zijn duidelijk te zien en niemand zal ze ontkennen. Het effect van de wind is elke keer anders en de effecten lijken op zichzelf te staan. Maar vanuit het oogpunt van het object en de waarnemer zijn de verschillende, op zichzelf staande effecten toch allemaal hetzelfde…. beweging veroorzaakt door de wind.

Achterliggende bron

Het klopt dat de meeste mensen grotendeels slaaf zijn van hun hersenen en van biologische processen in het lichaam. Maar dit zijn de effecten van één achterliggende bron/realiteit. Mannen hebben vaak een zwak voor mooie vrouwen. Dit is een mechanisch effect van processen in het brein. Maar het proces in het brein is het effect van iets wat we lust noemen. Deze lust is weer een effect van een achterliggende bron die we het Ego kunnen noemen. Dit Ego is weer het effect van een ‘hogere’ bron.

Mystici zijn van mening dat de mens maar een heel beperkte eigen wil heeft. Het in stand houden van de illusie dat we controle hebben over ons leven zorgt er voor dat we rare dingen doen, tot diefstal en moord aan toe.

Er is volgens mystici iets ‘groters’ dat ons leven bepaalt. Maar dat zijn niet onze ‘nietige’ hersenen, noch ons lichaam. Onze ziel is er een uiting van.

Dit hoeft ook niet verontrustend te zijn. Wanneer je in een bus, trein of vliegtuig stapt, vertrouw je jouw leven ook toe aan een onbekende kracht, namelijk een mens. Wanneer we ziek zijn en behandeld moeten worden, vertrouwen we ons leven ook toe aan een onbekende kracht, wederom een mens.

Elke dag vertrouwen we ons lot toe aan onbekende mensen. Niemand heeft daar een probleem mee. Dus waarom heb je er een probleem mee om je lot/leven aan iets dat nog groter is dan de mens toe te vertrouwen?

Niet ik maar wij

Hoe je deze bron noemt, mag iedereen natuurlijk zelf bepalen. Maar het ontkennen is voor mystici net zo onzinnig als denken dat onze hersenen alles bepalen.

We zijn niet “ik”, we zijn “wij”. Zoals de oude mystici, gnostici en hermetisten al wisten; Het Al is één, en het één is alles.

We zijn niet anders dan een ander mens, maar ook niet anders dan een boom, een buizerd, het gras, zelfs de wolken of de mist. Het basismateriaal is allemaal hetzelfde. En het is hetzelfde basismateriaal als de rest van het universum.

Het unieke individu is een illusie, een valstrik van het ego. Door een ander de Ander te maken, heeft het ego het excuus om egoïstisch en egocentrisch te zijn. Zo gauw we concluderen dat we allemaal hetzelfde zijn, wordt altruïsme de beste vorm van zelfbehoud. Maar dit zou de doodsteek zijn voor het ego, en dus vecht deze hier met hand en tand tegen.

Dit is de reden waarom mystici al duizenden jaren zeggen:

“Wij zijn wij; het Al”.

“Wie zichzelf kent, kent het Goddelijke”

 

Online cursus om praktisch aan de slag te gaan

Vergelijkbare berichten

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen