Alleen of tezamen in de vrijmetselarij?

De relatie tot de ander komt in de vrijmetselarij impliciet en niet expliciet aan bod. De Passer kan gezien worden als onze relatie tot het immateriële, en de aanwezigheid (omtrek) daarvan in onze materiële wereld.

De winkelhaak is het toetsen van onze eigen Kubiek, de Waterpas is de balans (vooral tussen onze emoties en ratio), het Schietlood is voor het toetsen van onze rechte verhouding tot de rest van de mensheid, de 24-deling Maatstok is de aansporing om de uren die we in dit leven hebben goed te verdelen, en te arbeiden (in plaats van te navelstaren).

De Koevoet is om onze donkere kanten boven te krijgen zodat ze verlicht worden door de Zon. De tanden om de rand van het Tableau wijzen met hun donkere kant naar binnen als symbool voor de veilige broederschap en met hun lichte kant naar buiten als zijnde de stralen van positiviteit vanuit de broederschap naar de buitenwereld.

De vrijmetselarij reikt ons werktuigen aan om onze ruwe steen te bewerken tot een zuivere kubiek zodat ieder van ons past in de Tempel van Volmaking. Het draait dus om onszelf. De Koninklijke Kunst draait om het kunstwerk dat wij zijn. Het is de spirituele alchemie die ons transformeert.

Vrijmetselarij zonder loge

De arbeid doet een Vrijmetselaar dan ook zelfstandig. In deze redenatie kan je dan ook de Vrijmetselarij beoefenen in een land zonder loges. Andere mensen zijn de stenen waartegen onze steen schuurt, zodat wijzelf er beter/zuiverder door worden.

In de ritualen van de vrijmetselarij horen we dan ook dat de echte loge zich uitstrekt over de gehele aarde en zelfs de gehele kosmos.

Natuurlijk zijn er (gelukkig) in de maçonnieke werkwijze heel veel verwijzingen dat we in onze arbeid niet moeten navelstaren, maar dat we het doen ten voordele van de mensheid. Dus je doet het alleen, in gemeenschappelijkheid, en uiteindelijk voor een betere wereld.

Tips voor een betere beleving van de vrijmetselarij

West en Oost

Het mooie aan de Vrijmetselarij is dat de werktuigen zowel Oostelijk (persoonlijk/spiritueel) zijn uit te leggen als Westelijk (afstandelijk/maatschappelijk).

Je kan gemakkelijk de Ruwe Steen die de imperfecte vrijmetselaar is, vervangen door de Ruwe Steen die staat voor de imperfecte wereld. Het Nieuwe Atlantis waar we naar streven, is een betere wereld voor alle mensen. Maar een betere wereld begint wel bij jezelf.

Drie betekenissen

Elk symbool heeft dus minstens twee betekenissen. De derde betekenis is die welke de vrijmetselaar er zelf aan geeft (Prof. Van der Sande’s beruchte “lege doos”).

Jammer genoeg beperken veel vrijmetselaren de uitleg van de werktuigen tot alleen de derde betekenis. Dan gaat de beeldspraak, ons maçonnieke jargon, verloren.

Lees ookToekomst van de vrijmetselarij

 

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
Bob Goddemaer
Bob Goddemaer
11 jaren geleden

Mijn inziens is “ik” als alleenstaande zoeker gedoemd tot navelstaren. Inzicht verwerf je enkel door je eigen opvattingen te toetsen aan die van anderen, waarbij het symbool als referentiepunt gebruikt wordt. Je kan natuurlijk wel door studie van allerlei relevante teksten meer inzicht verwerven, maar dan ben je wel alleen om te oordelen of die inzichten een belangrijke meerwaarde betekenen of niet. Dialoog met anderen – vooral met anderen die er andere opvattingen op na houden – is bijzonder verrijkend, op voorwaarde dat men “actief” luistert en tolerant is en de andere met een open geest benadert. Toegegeven, lectuur is… Lees verder »