De inwijding 1

De inwijding

Een inwijding is iets geheel anders dan een aanneming. Bij een aanneming is de enige noodzakelijke actie om de aanneming legitiem te maken het uitspreken van de zin waarin de aanname wordt bekrachtigd. Een inwijding behelst veel meer.

Bij een inwijding ondergaat een kandidaat een aantal rituele beproevingen om te zien of hij uit het juiste hout is gesneden. Deze beproevingen verbeelden de stap die de kandidaat zet in een nieuwe wereld/levensfase, zo u wil een wedergeboorte als ander mens.

Een inwijding dient ervoor te zorgen dat de kandidaat voelt dat hij afstand doet van zijn oude leven en openstaat voor de ervaringen en kennis die hij nodig heeft in zijn nieuwe leven. De kandidaat moet dus losgemaakt worden van alles wat voor hem bekend is, en een blanco bewustzijn krijgen waarop belangrijke zaken psychologisch ingekerfd kunnen worden.

De technieken om dit te bereiken zijn universeel en vinden we in meer of mindere mate in alle inwijdingsgenootschappen terug.

Aspecten van een goede inwijding

De inwijding 2De kandidaat moet zich geheel of gedeeltelijk ontkleden.
Reden: Kleding staat gelijk aan identiteit en door dit weg te nemen, neem je het sociale systeem weg dat in verband staat met de kandidaats vorige leven.

De kandidaat wordt ritueel herboren, bijvoorbeeld door hem om rituele wijze van het donker naar het licht te leiden.
Reden: de kandidaat is dan als een onschuldig kind dat weer zoekt naar houvast/leiding/sturing van surrogaat ouders.

De kandidaat moet een aantal beproevingen doorstaan.
Reden: de kandidaat moet in een constante staat van hulpeloosheid/alertheid blijven zodat hij moet vertrouwen op externe leiding en oplettend moet zijn wat er met hem gebeurt. Hij ziet dat hij de beproevingen kan doorstaan als hij dit doen, en het voorkomt dat de kandidaat zich juist mentaal afsluit voor alle nieuwe en onbekende dingen die er gebeuren.

De kandidaat dient een traumatische situatie/bijna-dood ervaring te ondergaan.
Reden: een traumatische ervaring veroorzaakt een zeer interessant bewustzijnsniveau. De kandidaat wordt dan tegelijk hyper-alert en hyper-beïnvloedbaar. Alles wat er dan gebeurt maakt een onuitwisbare indruk op de kandidaat. Ook zal de kandidaat in deze bewustzijnsstaat de drang hebben om zich één te voelen met iedereen die ook bij deze situatie aanwezig zijn.

Als laatste, de kandidaat dient na dit alles concrete zaken te krijgen waaruit blijkt dat hij een nieuw persoon is, zoals kleding, sieraden, nieuwe naam, andere woonplek.
Reden: Niet alleen ziet de kandidaat concreet dat hij een ander mens is (geworden), maar het wordt ook duidelijk aan de mensen in de buitenwereld of in zijn oude leven dat hij nu een nieuw leven is begonnen.

Het is duidelijk te zien hoe de maçonnieke ritualen, zeker in de Engelse werkwijze, ieder van deze aspecten in zich heeft. Het ontkleden van de kandidaat, de mes op het hart en de strop om de hals. Het betreden van de Tempel van Salomo tussen de twee pilaren door.

In het Engelse rituaal worden deze aspecten zelfs letterlijk uitgesproken, bijvoorbeeld in de zin:

“I receive you on the point of a sharp object, pressing your naked flesh, which is to teach you, as it is a torture to your flesh, so should the recollection of it ever be to your mind and conscience…….”

Het Nederlandse rituaal heeft de meeste aspecten ook in zich maar in een veel “softere” vorm. Het nadeel van deze zachte vorm is dat de kandidaat niet meer echt het gevoel/ervaring heeft dat hij een nieuw leven begint. En door het gemis van de traumatische ervaring wordt de broederbond minder hecht bekrachtigd. De gevolgen van deze twee nadelen zien we regelmatig terug in loges.

Inwijdingstechnieken kunnen gebruikt worden om iemand te hersenspoelen en daar worden ze helaas soms ook voor gebruikt. Wanneer de kandidaat de technieken vrijwillig ondergaat dan is het een inwijding, als het verplicht is dan wordt het hersenspoelen.

Inwijdingen zijn zeer moeilijk. Alles moet perfect met elkaar in overeenstemming zijn, wil je de kandidaat in de juiste geestelijke staat krijgen. Elke aspect heeft een specifiek doel dat belangrijk is voor het doen slagen van de inwijding. Je kunt het vergelijken met een orkest dat een moeilijk klassiek stuk speelt. Elk instrument of muzikant moet zijn taak doen, zorg dragen dat het opgaat in de compositie en het “gevoel” van het stuk uitstralen. Alleen als alles in harmonie is lukt het om het publiek kippenvel te laten krijgen en boven zichzelf uit te laten stijgen.

Het is verontrustend dat veel vrijmetselaren praten over de ritualen als “het is allemaal maar spel”, “of ze hebben geen inhoud”, of “we kunnen dit of dit wel even toevoegen of veranderingen want dan wordt het allemaal wat makkelijker/sneller/leuker.”

De ritualen zijn de kern van de vrijmetselarij, want zonder ritualen bestaat de vrijmetselarij helemaal niet. Door ze als spel te zien en dus niet serieus te nemen, neem je de vrijmetselarij niet serieus. En dan kan er gebeuren wat we nu soms al zien, het doorschieten in een vrijblijvendheid waardoor identiteit, nut en doel vergeten worden.

 

Geïnteresseerd in de vrijmetselarij? Deze boeken raden wij aan

 

Online cursus om praktisch aan de slag te gaan

Vergelijkbare berichten

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen