Overgang van Speculatieve naar Toegepaste Vrijmetselarij 1

Overgang van Speculatieve naar Toegepaste Vrijmetselarij

Historici zijn niet in staat om nauwkeurig de tijdsperiode te bepalen dat de vrijmetselarij is overgestapt van de operatieve naar de speculatieve vrijmetselarij. De verandering was geleidelijk en waarschijnlijk gedurende een periode van meer dan 50 jaar.

Het begon vroeg in de 17de eeuw en kan misschien zijn begonnen toen operatieve loges welgestelde ‘patronen’ gingen toestaan. Andere mensen die niet waren geïnteresseerd om fysieke steenhouwers te worden, volgden het voorbeeld van de patronen.

Degenen die werden opgenomen met instemming van de operatieve metselaars werden “vrije en aanvaarde metselaars” genoemd. Men wilde lid worden vanwege de geestelijke, sociale en culturele voordelen die lidmaatschap van een loge met zich meebracht. In deze tijd maakt de Koninklijke Kunst een gigantische groei door.

Ten dienste aan de gehele mensheid

In de 21ste eeuw moet de vrijmetselarij een derde transformatie ondergaan; die van “toegepaste vrijmetselarij”. Zij moet zich ten dienst stellen aan de gehele mensheid, wil ze haar ware bestemming bereiken. Het toppunt van de vrijmetselarij is nog niet bereikt doordat ze te veel voldoening schept in haar eigen exclusieve superioriteit.

De vrijmetselarij is geen geheim genootschap of een sociale club. Veel van de maçonnieke geheimhouding is niet meer nodig. Mensen vandaag de dag worden niet betoverd door het idee van geheime genootschappen. En er is niets geheim aan wat vrijmetselaars doen.

Hoe meer het grote publiek weet over vrijmetselarij des te nuttiger zal de universele broederschap worden. Vrijmetselarij moet meer algemeen bekend worden en, zowel binnen als buiten de vrijmetselarij, gezien worden als een manier van leven die een nuttige, praktische, en ondersteunend doel heeft.

Vijf fasen

Er zijn vijf fasen in het leven van elk organisme:

  1. geboorte,
  2. groei,
  3. volwassenheid,
  4. verval en
  5. dood.

Dit geldt voor het individu, groepen, volkeren en rassen. Hetzelfde geldt voor religies en overheidssystemen. Het stadium van volwassenheid moet beginnen tijdens de fase van groei. De vrijmetselarij is aan het einde van haar groeifase aangekomen en moet nu naar een staat van volwassenheid.

In het nieuwe tijdperk moet de vrijmetselarij zoekers inspireren om een maçonniek leven te leiden. Hoe een vrijmetselaar gedraagt buiten de loge is veel meer van belang dan wat hij in de loge doet. Het behalen van een hogere graad, een andere functie, of het leren van een nieuw tableau zijn niet noodzakelijk het bewijs van de ontwikkeling van een maçonniek leven.

Geen verandering maar verdieping

Er hoeft niets veranderd te worden aan de ritualen. Nodig is een verandering in het begrijpen en vervolgens toepassen van de wijsheid in de ritualen. Er hoeft ook niets gewijzigd te worden in de voorschriften, principes of functies. Nodig is dat hun betekenis herkent wordt, en er de kennis en wil is om deze toe te passen op een praktische en nuttige manier in het dagelijkse leven van een vrijmetselaar.

Historisch heeft de vrijmetselarij altijd veel weerstand gehad tegen verandering. Maar de mensheid verandert, en of het leuk is of niet de vrijmetselarij – bestaande uit mensen – kan zich niet distantiëren van het menselijk leven.

De verandering van speculatieve naar toegepaste vrijmetselarij is niet schadelijk voor de vrijmetselarij, net zo min als dat de verandering van operatieve naar speculatieve was voor de Koninklijke Kunst.

Wil de vrijmetselarij voortleven in de toekomst, dan moet het haar nut voor de mensheid kunnen aantonen. Nu is de tijd daarvoor aangebroken.

 

Online cursus om praktisch aan de slag te gaan

Vergelijkbare berichten

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen