De Spiegel 1

De Spiegel

Het beste werktuig voor zelfreflectie is de spiegel. De spiegel is het duidelijkste symbool voor contemplatie, bezinning en kennis (niet rationele kennis, maar gnosis of intuïtieve kennis, ook wel wijsheid genoemd).

Om aan zelfreflectie te kunnen doen, middels de spiegel, dan moet de spiegel wel schoon zijn en niet bedekt zijn met een laag stof. De laag stof kunnen we zien als onze passies en begeertes. Door deze weg te vegen, maken we de spiegel eronder zichtbaar. De spiegel reflecteert wat er voor wordt gezet. Je kan daarom zeggen dat ieder mens als spiegel fungeert voor de ander. In de ander herken je jezelf.

Hij vroeg: ‘Wat is het, O Mo’in, dat getoond werd in de Spiegel?’
Ik antwoordde: ‘Waarom vraag je dat, wanneer Jij weet dat Jijzelf getoond werd aan mij?’

Kracht

Alles in de Koninklijke Kunst heeft te maken met Ken Uw zelve. Maar vooral met wat u leert kennen wanneer u uw Zelf leert kennen. U denkt misschien uzelf te kennen, en u hebt misschien een idee wat uw relatie is tot het Licht, maar dit Licht te ervaren en om deze vervolgens in het Westen – de duistere wereld- te verspreiden is veel moeilijker. Daar is – net als bij de legendarische Tubal-Cain – die van zwaarden ploegscharen maakte – (bovenmenselijke) kracht voor nodig.

Of om het in bouwsymboliek in plaats van lichtsymboliek uit te leggen; een bouwwerk op papier uitdenken en vormgeven is moeilijk, daar is inzicht en wijsheid voor nodig. Maar het plan vervolgens daadwerkelijk te bouwen en te realiseren is veel moeilijker. Daar is, om te beginnen, de nodige Kracht (zowel fysieke als wilskracht) voor nodig.

Liefde

De Spiegel gaat mijns inziens over zelfreflectie; en dan vooral in relatie tot liefde. In de vrijmetselarij wordt de Liefde stapsgewijs uitgediept. Je moet immers niet proberen te rennen wanneer je nog niet kan lopen.

the_rough_ashlar_2Broederliefde is nodig om het inzicht – of de wijsheid – te verkrijgen dat de slechte eigenschappen die u ziet bij een lid van uw vrijmetselaarsloge, uw slechte eigenschappen zijn. Het is hypocriet van een broeder om de slechte eigenschappen van een andere broeder niet te accepteren, wanneer zijn metaforische steen nog ruw is aan alle kanten.

En wanneer de steen van een broeder meer gepolijst is dan ruw, dan zal hij met de wijsheid en de broederliefde die hij met zijn gepolijst heeft verkregen, alle reflecties op hemzelf vergeven.

Dit is de spiegel die ieder mens diep van binnen heeft; een zuiver hart. Getrouw aan zichzelf.

Maar net als de steen of het metaal in zijn ruwe vorm bedekt is met aarde, zo zijn de meeste harten bedekt met onzuiverheid; met duisternis. Het polijsten van de metaforische kubiek is dus (ook) het polijsten – of zuiveren – van het hart. Het Licht, dat schijnt in de grote ruimte van het heelal, schijnt ook in ieders hart.

Uit het zuiveren – het polijsten – van uw hart ontstaat liefde voor de medemens. De medemens tot steun

Een broeder die zijn kubiek in hoge mate zuiver gepolijst heeft, zal als spiegel fungeren voor andere broeders. Echter niet met zijn slechte eigenschappen, maar juist met zijn goede eigenschappen.

De ziel reflecteert zichzelf in de spiegel van het goddelijke, het heilige. Hoe meer de ziel het Westen, de duistere wereld, achter zich kan laten, hoe meer de ziel het Licht van de goddelijke Spiegel in het Oosten nadert. Wanneer deze spiegel is bereikt, dan zal de ziel één worden met de spiegel. Op het uur van volle middag is de zuiver gepolijste spiegel de zon.

Een wijs persoon (om precies te zijn Maulana Jelaludin Rumi) schreef lang geleden:

Kom, dwalende atomen, keer terug naar je middelpunt,
En wordt de eeuwige spiegel die je hebt gezien…

Ken Uzelve!

Gnothi Seauton zoals de Grieken zeiden. Je krijgt (van wie eigenlijk?) meer Wijsheid en Kracht, hoe meer je kennis over jezelf leert. Deze kennis leert je wat jouw sterkten en zwakheden zijn.

Zelfkennis is mogelijk door de menselijke eigenschap om te reflecteren op ons gedrag en de effecten daarvan op onszelf en onze omgeving. Dit is de voornaamste reden waarom zelfreflectie voor veel mensen zo moeilijk is, en dit liever uit de weg gaan. Maar een zoeker naar Licht moet de durf hebben om continue aan zelfreflectie te doen.

Er zijn gelukkig wel middelen om deze moeilijkheid wat te verminderen. Deze zal ik niet in dit artikel bespreken maar zal ik vermelden in een toekomstig artikel.

Verlangen naar transformatie

In het vrijmetselaarsblad Thoth nummer 6 (uit 2014) schrijft broeder Karel Musch in zijn artikel ‘ Zin en zijn’:

“Voor een vrijmetselaar is het verlangen naar transformatie de belangrijkste reden om toe te treden. Dat verlangen is specifiek voor de spiritualiteit van de vrijmetselaar.”

Wil je niet jezelf transformeren, wil je niet een beter mens worden, dan is een andere bezigheid misschien beter geschikt voor je. Het verlangen naar transformatie komt mogelijk voort uit onze innerlijke drang. Maar waar komt onze innerlijke drang uit voort?

Broeder Musch schrijft in zijn artikel ook:

“We vereenzelvigen ons met wat achter ons ligt, wat ons is overkomen, met wat we hebben gedaan, wat we hebben gepresteerd; nauwelijks met wat gaat komen. We spreken vaker over onze ervaringen dan over ons verlangen. We beschrijven onszelf in termen van voorheen, niet van straks. En dat, terwijl we geneigd zijn te denken dat we een bestemming hebben. We hopen een bestemming te hebben, maar zijn niet gewend om te denken dat we mogelijk een bestemming zijn.”

Herinneren

kitten_lion_mirrorDe Spiegel toont uw verlangen, uw bestemming. Het is een blik op uw eindpunt, uw complete transformatie. Maar Zelfrealisatie kan niet zonder Zelfherinnering. Ken Uzelve. Gnothi Seauton!

Zoals de steen zich herinnert dat hij een zuivere kubiek kan worden, zoals ijzer zich herinnert dat hij een gepolijste spiegel kan worden, en zoals het appelzaadje zich herinnert dat hij een vruchtbare appelboom kan worden, hoop ik dat uw verlangen naar transformatie uitmondt in een moment van ware zelfreflectie, waarin u herkent wie u was, wie u bent, en het allerbelangrijkste, wie u worden kan.

Er was eens een leeuw die heel dorstig was. De leeuw benaderde een plas water, maar schrok zo erg van de imposante, majestueuze leeuw die hij in het water zag, dat hij uit angst wegrende. Na een tijd werd zijn dorst zo sterk dat de leeuw zijn angst overwon, terugkeerde naar de plas, en in het water sprong.

 

close
De Spiegel 2
kies een van onze 5 gratis ebooks

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en kies welke van onze 5 gratis ebooks je wil lezen.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Online cursus om praktisch aan de slag te gaan

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
A.H.Vroone
A.H.Vroone
3 jaren geleden

Mooi gevonden.