Vrijmetselarij

De spiritualiteit van de vrijmetselarij – Slot

In de vrijmetselarij wordt de kandidaat tijdens zijn inwijding – en in opvolgende ritualen – gevraagd om zijn ongeloof en rationaliteit op te schorten. Het rituaal poogt hem onder te dompelen in een nieuwe wereld, waar de normen die gelden in zijn andere – profane – leven niet meer van toepassing zijn. Het is een nieuwe wereld waar er meer te ontdekken is in hemzelf dan buiten hemzelf.

Hem wordt impliciet gevraagd om de goddelijkheid in hemzelf te vinden en te omarmen. Een goddelijkheid waar hij voor zijn toetreding geen – of maar gedeeltelijk – weet van had. Hem wordt verzocht om te overwegen of de faculteit van de rede op zichzelf niet voldoende is, en zeker niet het belangrijkste is.

  • Rationaliteit heeft alleen betrekking op de stoffelijke, materiële wereld. Onze werkelijkheid/realiteit is vele malen groter dan die illusionaire wereld.
  • Rationaliteit is niet in staat om het irrationele, het metafysische, het spirituele te bevatten of te begrijpen.
  • Rationaliteit alleen kan niet door de mystieke sluier dringen die ons afschermt van de aanblik van het eeuwige.

Uit bovenstaande kunnen we afleiden dat – mits goed begrepen – de inwijding een intieme, intense en persoonlijke reis is. In potentie is het niet veel minder dan de eigen persoonlijke spirituele beklimming van de kandidaats innerlijke Mount Everest.

En zoals eerder is vermeld, zijn er in de loge geen omstanders. Samen met de kandidaat kunnen de aanwezige broeders ervoor zorgen dat zijn reis van de duisternis naar het licht een echte levensveranderende ervaring is. Het kan een collectieve inspanning zijn, maar het is en blijft net zo persoonlijk als de fysieke geboorte in de stoffelijke wereld. Het moet de kandidaat veranderen.

Als zodanig is het moeilijk om een rechtvaardiging te vinden voor het inwijden van meerdere kandidaten tegelijk.

Samenvattend

De vrijmetselarij bezit een prachtig, zeer sterk ritueel systeem met als doel om een persoon verder te brengen op zijn reis naar zelfkennis, zelfontwikkeling en zelfrealisatie. De goddelijke kennis en wijsheid bevinden zich reeds in de kandidaat. Ze hoeven alleen nog te worden onthuld, en te worden ervaren.

De kandidaat is op reis om zijn eigen spirituele connecties met het eeuwige te ontdekken – en te herinneren. Zijn vooruitgang kan worden belemmerd indien we alleen aandacht hebben voor de vorm van de methode en niet voor de inhoud. Of wanneer we worden afgeleid door ondoordachte ideeën van vooruitgang, of als we alleen oog hebben voor het sociale aspect van de broederschap. Het zou niet wijs zijn om de spiritualiteit van de vrijmetselarij alleen te zoeken in haar geïnstitutionaliseerde vorm.

Het is belangrijk dat er in de hedendaagse vrijmetselarij een kern van broeders is die open staat voor de spirituele boodschap die de maçonnieke ritualen besloten ligt. Er zijn vele broeders die zijn toegetreden tot de vrijmetselarij als oprechte zoekers naar licht en wijsheid. Zij komen er helaas achter dat de vrijmetselarij zoals die tegenwoordig wordt beoefend haar doel is vergeten. Toch heeft de vrijmetselarij bijna 400 jaar – en mogelijk meer – overleefd. In haar essentie draagt zij nog steeds in haar hand de fakkel van wat kan worden omschreven als de hermetische traditie. Hopelijk zal de vrijmetselarij haar spirituele erfenis herontdekken, en wordt zij (weer) een actieve katalysator voor de transformatie van het bewustzijn van de mens.

Lees hier:
Deel 1
Deel 2
Deel 3

 

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
Anne Weijer
Anne Weijer
6 jaren geleden

De goddelijkheid in jezelf zoeken/vinden kun je ook benoemen als je eigen essentie leren kennen, voorbij het kleine ego leren gaan en je super ego naar huis sturen. Nog te ingewikkeld? Je hoeft het niet godsdienstig te vertalen, het kan ook psychologisch. Of haal de oude filosofen er bij: Plato b.v. met zijn Goede, Ware en Schone. De rechterhand van de onuitsprekelijke Geest was de wereldziel, Sophia, Wijsheid. Zij strooide haar wijsheidsvonken, haar stralende zielekinderen in de harten van mensen van goeden wille geloofde men. Gelatenheid inwisselen voor betrokkenheid en hebben voor zijn. Zo kun je jezelf leren kennen. Voor… Lees verder »