Vrijmetselarij

Godsdienst

Waarom toch altijd zo negatief over godsdienst(en)? Als je de verschillende meningen hoor van vrijmetselaren dan blijkt dat veel voor de vrijmetselarij hebben gekozen omdat ze geen draai konden vinden bij de reguliere godsdiensten.

Dit lijkt erop te wijzen er op dat veel vrijmetselaren toch iets godsdienstig/religieus zoeken binnen de vrijmetselarij. Claimt de vrijmetselarij niet dat ze religieus is maar geen religie?

Er is helemaal niks mis met godsdienst, alleen met sommige volgelingen van die godsdiensten. Maar geldt dit ook niet voor de vrijmetselarij?

Godsdienst is iets prachtigs en iets unieks voor de mensheid. Waarom zo denigrerend doen over iets dat zo waardevol is voor zoveel mensen? Zo’n houding neigt bijna naar arrogantie. Godsdiensten zijn negatief voor de mensheid als ze erg dogmatisch worden gebracht. Maar niet alle godsdiensten zijn inherent dogmatisch, net zo min dat alle dogma’s inherent godsdienstig zijn.

Hoewel termen als “troon”, ”tempel” en “altaar der waarheid” godsdienstig aandoen, is er niets dogmatisch aan. Ze zijn bedoeld om een religieus besef bij de vrijmetselaar te bewerkstelligen. Waarom doen we er dan zo moeilijk over?

Laten we ophouden met afwijzend te doen met betrekking tot het begrip godsdienst. Vrijmetselaren dienen vrij te zijn van dogmatisch/rigide denken en dus ook van het dogma dat godsdienst bij voorbaat negatief is.

 

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
m.c. flammang
m.c. flammang
8 jaren geleden

Met reguliere godsdiensten is niets mis. Echter………de “aanhangers” (lees de mens) geven de “kleur” aan een godsdienst. Zoals de macons (lees de mac. mens) de “kleur” aan de maconnerie geven. Niet voor niets wordt gesteld dat binnen de mac. wereld “religie” en “politiek” niet mogen “verworden” tot discussiepunten. Dit kan scheidend werken; dus zeker niet “bindend”. Laten we elkaar als mens op het maconnieke pad ontmoeten, los van religie, politiek, geaardheid, etniciteit, etc.