Het geheim van de Bouwers 1

Het geheim van de Bouwers

Het ‘geheim van de vrijmetselarij’ is de eeuwenoude methode van ‘verheffing’.  Deze methode is niets meer of minder dan de kennis van bouwkundige vaardigheden en hun praktische toepassing. De bouw vereist een bouwmeester, grondstoffen, mensen, inspanning en inzicht. Met deze kunnen mensen geleerd worden om niet alleen huizen, maar ook tempels te bouwen.

De mensen die oorspronkelijk verantwoordelijk waren voor de bouwkundige operaties maakten aan iedereen duidelijk dat een zekere voorbereidingstijd nodig was voordat iemand een eigen huis kon bouwen of kon deelnemen aan de bouw van een tempel. In het begin ging het proces voor iedereen voorspoedig en naar tevredenheid.

Toen waren er drie mannen op de bouwplaats. Hen ontbrak het aan de benodigde kwaliteiten en talenten. Zij kregen om die reden geen hoger loon. Hun ego gekwetst, kwamen ze in opstand tegen de orde die er heerste op de bouwplaats. Zij bedachten een meesterlijk sluw plan. Zij hadden opgemerkt dat de poging om een tempel te bouwen zwaar was en dat veel bouwers gefrustreerd waren.  Tevens waren de bouwers geneigd om alles te geloven over de bouw wat aan hen verteld werd. De drie mannen realiseerden zich dat door deze twee factoren te exploiteren ze zich konden wreken op degenen die hen hadden ondergewaardeerd. Ze konden simpelweg de frustraties en zware last van de bouwers wegnemen door aan hen te vertellen dat er geen werk aan de tempel nodig was.

Op een dag, tijdens de verpozing, deed de meest welbespraakte van de drie de volgende mededeling aan zijn collega-bouwers:
“Het is niet nodig om jezelf  te verbeteren op de wijze die jullie geleerd is.
De mens is al goed van zichzelf. Er is aan jullie verteld dat je een vakman moet worden om een tempel te kunnen bouwen. Ik zeg jullie, niet alleen hoef je geen geen ​​vakman te zijn, we hebben niet eens een tempel nodig! Je hoeft alleen een paar eenvoudige regels in acht te nemen om zelf gelukkig te zijn, en om nuttig voor je omgeving te zijn. Door gebruik te maken van je rationele gezonde verstand, dat iedereen krijgt bij zijn geboorte, kan je alles bereiken op deze werkplaats. Laat niemand je vertellen dat iemand anders iets beter weet of meer kan! Wat je wel of niet bouwt, bepaal jezelf. Op jou komt het aan!”

The building of Solomon's temple I Kings 6:11-14De bouwers waren na deze woorden erg geïnteresseerd in wat de drie nog meer te vertellen hadden. De slimste van de drie ging verder: “Als er een realiteit is van ‘bouwen’, ‘zelfverbetering’ en een ‘tempel’, toon ons dan een volmaakte vakman en een afgemaakte tempel!”

De bouwmeesters hadden geen antwoord op deze uitdaging. De vraag was namelijk gebaseerd op een veronderstelling waarvan de  groep bouwvakkers niet kon inzien dat deze weer was gebaseerd op een  misvatting. U ziet, de bouw van  een tempel was nooit echt af. En een volmaakte vakman bestond niet. De beste vakmannen deden hun werk in anonimiteit. En ze waren zo goed dat het leek alsof het zeer moeilijke werk dat ze deden heel gemakkelijk was.

“Tempelbouw,” zeiden de bouwmeesters, in een poging om de naderende opstand te bedwingen, “is een kunst en een ambacht. Het aanleren en de uitoefening van dit vak kan alleen gedaan worden middels speciale technieken en kennis. Deze vormen tezamen de holistische activiteit van het bouwen. Je kan niet eisen dat deze activiteit in kleinere gedeeltes gehakt wordt, zodat je alleen diegene kan doen waar je zin in hebt. Deze activiteit maakt ook gebruik van ongrijpbare elementen die niet kunnen worden getoond, zoals wijsheid, kracht en schoonheid.”

“Kunst, ambacht, holistisch, wijsheid, onzin!” schreeuwden de revolutionairen. En tezamen met de opstandige bouwers vermoordden ze zoveel mogelijk van de bouwmeesters.

 

close
Het geheim van de Bouwers 2
kies een van onze 5 gratis ebooks

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en kies welke van onze 5 gratis ebooks je wil lezen.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Online cursus om praktisch aan de slag te gaan

Vergelijkbare berichten

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen