Vrijmetselarij

De Intuïtie van de Gezel-vrijmetselaar

In het Engelse rituaal loopt de vrijmetselaar een trap op met eerst drie treden, dan vijf en dan zeven. Deze treden staan voor de drie beweeglijke kleinodiën: winkelhaak, waterpas en schietlood, de vijf zintuigen of vijf vormen van architectuur en de zeven vrije wetenschappen.

Een andere uitleg is dat de treden op de wenteltrap naar de Middenkamer staan voor ademhaling (3), emoties (5) en ratio (7). Deze treden symboliseren de manieren waarop een persoon al groeiende (fysiek en geestelijk) de wereld om zich heen ervaart em analyseert.

De ademhaling is natuurlijk de start van het leven. Daarna ervaart een mens de wereld om hem heen via zijn zintuigen, maar zo gauw hij naar school gaat kan hij ook de wereld ervaren en analyseren door middel van theoretische dan wel rationele kennis.

De Gezel word geleerd dat zelfkennis alleen verkregen kan worden indien hij zijn emoties, maar ook zijn ratio, onder controle krijgt. Hij doorloopt de trap met 15 treden om aan te komen bij de Middenkamer.

Met zijn emoties en ratio onder controle zal hij merken dat er een andere eigenschap naar boven komt; Wijsheid (of intuïtie of hogere bewustzijn). Dan zal hij de letter “G” ontwaren in een Vlammende Ster en verder kunnen gaan op zijn reis naar zelfrealisatie of “Verlichting”.

Dus, de Leerling heeft zijn “Geleider” gevoeld terwijl de Gezel zijn “Geleider” ziet.

 

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen