It’s not a bug, it’s a feature

De titel van dit artikel is een veelgebruikt excuus die gemaakt wordt door software-ontwikkelaars wanneer zij proberen de gebruiker ervan te overtuigen dat een fout in het programma eigenlijk iets is wat zo hoort te gebeuren. Dat het geen fout (bug) is maar juist een kenmerk of functionaliteit. De problemen die inherent zijn aan de eeuwenoude broederschap der vrijmetselaren zijn geen ‘bugs’, maar juist ongeschreven kenmerken.

De ritualen van de vrijmetselarij bieden haar beoefenaren een overvloed aan praktische filosofie. In hun streven naar goede maçonnieke instructie gaan vrijmetselaren dieper in op de allegorie en symboliek en proberen deze zo goed en zo kwaad mogelijk te duiden en na te denken over hoe ze deze praktisch kunnen toepassen in ons leven. Echter, het is in het bestuur van een loge dat vrijmetselaren de gelegenheid krijgen om al deze lessen daadwerkelijk te beoefenen.

Hoe kun je beter de lessen van de 24-delige maatstok in de praktijk beoefenen dan door het plannen van evenementen en activiteiten voor je loge? Hoe kan je beter de lessen van de Passer, het Waterpas en de Troffel leren toe te passen dan proberen om te bemiddelen in interpersoonlijke conflicten tussen broeders? Hoe kun je beter de opdracht om je continu te ontwikkelen beter in de praktijk brengen dan proberen de participatie van leden te verbeteren, de boekhouding van de loge te organiseren, of zelfs een broedermaal te regelen? Hoe kun je beter jezelf oefenen in logica en retoriek dan door instructie-avonden te houden?

Voor iedere les die de vrijmetselarij leert, kun je gemakkelijk een praktische manier vinden waarop die les van toepassing is op het besturen van een loge.

De wijsheid, kracht en schoonheid van de vrijmetselarij kunnen – en moeten – vrijmetselaren in het Westen (de dagelijkse wereld) uitdragen en praktiseren. Maar het besturen van een loge biedt een microkosmos waarbinnen goede mensen ‘verbeterd’ (kunnen) worden. Wanneer je de notulen van de afgelopen 100 jaar van een loge bestudeert of een half dozijn andere loges dan zie je dat de hedendaagse ‘bugs’ niet nieuw zijn. De specifieke ‘problemen’ verschuiven op basis van de heersende socio-economische factoren, maar het besturen van een loge is altijd een punt van discussie voor vrijmetselaren geweest.

De loge is voor vrijmetselaren letterlijk de werkplaats waar ze hun geestelijke werktuigen ter hand nemen, gebruiken en scherpen.

 

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen