Vrijmetselarij

Maatschappelijke relevantie van de vrijmetselarij

Heeft dat wat vrijmetselaren met elkaar in de loge beleven een maatschappelijke relevantie? Eén van de plichten die een vrijmetselaar heeft als zoeker naar Licht is om een betere, meer rechtvaardige, maatschappij te helpen vormen gebaseerd op vrijheid, gelijkheid en broederschap.

Een belangrijke stroming binnen de vrijmetselarij was en is het Humanisme. Vrijmetselaren zouden de voorvechters voor deze stroming kunnen zijn. Dit is dan wel een Humanisme dat los staat van enige politieke stroming.

In de 18de eeuw zagen vrijmetselaren onwetendheid als een belangrijk struikelblok in hun poging om een betere maatschappij te stichten. Zij deelden daarom bijvoorbeeld boeken gratis uit aan de armste families in de stad als ‘voedsel voor de ziel’. Wel wat anders dan de voedselbanken van tegenwoordig.

En natuurlijk dienen we niet voorbij te gaan aan de rol van broeders in de Franse Revolutie. Zij riskeerden hun leven voor een ideaal; een wereld waar mensen worden beoordeeld op wie ze zijn en waar ze voor staan, los van ras, nationaliteit, geloof of familie.

Aangezien dit ideaal nog steeds niet is behaald (en waarschijnlijk nooit behaald zal worden) is er dus een duidelijke maatschappelijke taak weggelegd voor vrijmetselaren; nu en in de toekomst.

Als we kijken naar mogelijk gevaarlijke tendensen in de maatschappij dan zien we er twee uitspringen, namelijk een overheid die zich steeds meer gedraagt als ‘Big Brother’ en zich niet meer als volksvertegenwoordiger opstelt maar als belangenvereniging van het grootkapitaal, en de daaruit voortvloeiende culturele en sociale macht van multinationals. Deze twee zaken zijn een gevaar voor de democratie en de maatschappij.

Misschien is er een omgekeerde Franse Revolutie nodig. Daar vochten vrijmetselaren voor Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap, en nu zouden ze kunnen vechten voor behoud daarvan.

Er is geen maatschappelijke rol weggelegd voor de vrijmetselarij, maar wel voor haar beoefenaars. De maatschappelijke rol binnen de loge is dat vrijmetselaren daar de symbolen en wijsheden krijgen aangereikt die ze helpen in hun taak. En dat ze de onderlinge steun voelen van gelijke zielen met dezelfde missie.