Maçon zonder schootsvel 1

Maçon zonder schootsvel

“Word je als maçon geboren? Kan iemand zich vrijmetselaar noemen voordat hij ingewijd is? Bestaan er maçons zonder schootsvel?”

Als het alleen maar om de “zoektocht” gaat en al het andere is franje dan zou het antwoord heel goed “ja” kunnen zijn, want er lopen genoeg zoekende mensen rond.

Maar als men de zoektocht (met de bijbehorende lessen) haalt uit de maçonnieke werkwijze dan zal het antwoord – mijns inziens – toch “nee” moeten luiden want je kan niet volgens een bepaalde methode leven als je die methode niet kent. Hoewel je er natuurlijk wel dicht in de buurt kan komen.

“Voor mijn gevoel zijn er nogal wat broeders vrijmetselaar die zich helemaal niet zo gedragen….”

Een erg interessante zin. Blijkbaar verwachten we een bepaald gedrag bij een maçon. Maar welk gedrag is dit dan? Ben je pas een echte maçon als je je op die bepaalde manier gedraagt? Mag je je dan pas Meester noemen? En hoe wordt dit gedrag door de maçonnieke werkwijze aangeleerd?

Is de loge een plek waar “zoekers” bij elkaar komen en is al de franje er om heen maar spel? Of is de loge een plek waar mannen door middel van een bepaalde werkwijze veranderd (kunnen) worden en is al die franje juist waar het om draait? En wat is die verandering dan precies?

Als iemand al een maçon kan zijn voordat hij ingewijd is, wat voegt dan de inwijding en alles erna nog toe?

Dit zijn essentiële vragen die beantwoord dienen te worden, wil de vrijmetselarij een duidelijke plek innemen in de maatschappij in de 21ste eeuw.

Probeert de unieke werkwijze van de vrijmetselarij een bepaald gedrag/levenswijze aan te leren? Of gaat het primair om een zoektocht? Een vrijmetselaar word je immers pas na je inwijding. Maar dien je al wel bepaalde kwaliteiten te hebben om ingewijd te kunnen worden?

 

Online cursus om praktisch aan de slag te gaan

Vergelijkbare berichten

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
Jorik H. van der Luit
Jorik H. van der Luit
10 jaren geleden

Niet de broeders met of zonder schootsvel zijn een probleem maar de schootsvellen zonder broeders; Lieden die menen vrijmetselaar te zijn en zich daar zelfs op voor staan maar het schootsvel is bij hen slechts een schaamlap om hun eigen arrogantie en zelfingenomenheid te bedekken. Bah!

m.c. flammang
m.c. flammang
10 jaren geleden

Het “schootsvel”: een schaamlap om eigen arrogantie en zelfingenomenheid te bedekken ! Tja……………deze uitspraak is een fikse doordenker. Het schootsvel dient m.n. het “hogere” van het “lagere” te scheiden, ervan uitgaande of minimaal hopend dat iedere macon het onderscheid kan/wil maken. Als dat niet zo is dan is het niet verwonderlijk dat een straatvechtersmentaliteit gaat ontstaan, waarbij de “sterkste” (lees: de meest rücksichlose) straatvechter overwint. Zo schijnt het er in vele loges ook aan toe te gaan. En het schootsvel (incl. de graden) worden dan als wapens ingezet. De verzuchting “de maconnerie is een afspiegeling van de maatschappij” is nog… Lees verder »