Op weg naar de vrijmetselarij van de 21ste eeuw 1

Op weg naar de vrijmetselarij van de 21ste eeuw

Is er een groeiende kloof in de Nederlandse vrijmetselarij? Een kloof die er al vanaf de 18de eeuw in zit. Wat is deze kloof? Hoe kunnen we deze kloof overbruggen? En het allerbelangrijkste: hoe kunnen we de harmonie in de vrijmetselarij en loges behouden? Is er een win-win-situatie mogelijk?

Op weg naar de vrijmetselarij van de 21ste eeuw 2Eerst een korte geschiedenisles. De vrijmetselarij heeft als motto ‘zoeken naar wat verbindt en wegnemen wat scheidt’, maar sinds haar publieke verschijning driehonderd jaar geleden heeft zij last van een innerlijke verdeeldheid.

Kort nadat het concept van een Grand Lodge was geïntroduceerd en deze daadwerkelijk was opgericht, vond een grote groep vrijmetselaren dat deze nieuwe entiteit de broederschap veranderde op manieren waar zij niet achter konden staan. In hun perceptie kaapte de nieuwe Grand Lodge de vrijmetselarij en probeerde haar consistent en uniform te maken. In hun ogen was de vrijmetselarij een prachtige pauw maar maakte de Grand Lodge van haar een saaie grijze duif.

De groep die het niet eens was met de nieuwe richting splitste zich af en vormde een eigen Grand Lodge. Zij noemden zichzelf de ‘Antients’ omdat zij wilden terugkeren naar een, in hun ogen, oorspronkelijke en authentieke vorm van vrijmetselarij. Dit resulteerde erin dat de nieuwe Grand Lodge de ‘Moderns’ werd genoemd, ondanks dat deze wat betreft leeftijd ouder was dan de Grand Lodge van de Antients.

De verdeeldheid tussen de Moderns en Antients duurde tot het begin van de 19de eeuw, toen ze een oplossing vonden voor hun verschillen en samen gingen in de United Grand Lodge of England.

Maar wat heeft de strijd in de 18de eeuw tussen de Antients en Moderns te doen met de oproep van de grootmeester en de toekomst van de vrijmetselarij?

Download het gehele artikel

 

close
Op weg naar de vrijmetselarij van de 21ste eeuw 3
kies een van onze 5 gratis ebooks

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en kies welke van onze 5 gratis ebooks je wil lezen.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Online cursus om praktisch aan de slag te gaan

Vergelijkbare berichten

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
E.G. Jessen
E.G. Jessen
5 jaren geleden

In het artikel over de crisis in de (nederlandse) vrijmetselarij werd me duidelijk dat er een spanningsveld heerst tussen de leden die hoofdzakelijk de vorm zien en de (te weinige) leden die de inhoud van het gedachtegoed willen zoeken. Als aanstichtster en medeoprichtster van de eerste nederlandse vrouwelijke vrijmetselaarsloge ‘De Waterspiegel’ in Gouda (opgericht in dec. 2015) heb ik mijn medezusters ook met dit thema geconfronteerd. Het is een internationaal probleem dat ons laat zien dat we bepaalde dingen in ons denken collectief over het hoofd hebben gezien. Voorkomen is beter dan genezen! Als nieuwe loge zoeken we actief naar… Lees verder »

Frans Schiereck
Frans Schiereck
5 jaren geleden
Reageer op  E.G. Jessen

Dank voor je (voor mij) waardevolle reactie. Ja, groepsdynamiek is voor mij het sleutelwoord. Wij klagen te vaak over dat wat er gebeurt in de wereld en zijn te bang om ons in de loge uit te spreken over de onderwerpen die ons geestelijke klimaat in hoge mate beinvloeden (populisme, fakenews en alternatieve waarheden). Laten wij meer uitdragen de woorden van Augustinus uit zijn preek “Wij zijn de tijden”. en denken wat Ortega Y Gasset schreef in de Opstand van de horden. Wij staan niet ter zijde en kijken toe, nee wij zijn het zelf. Wij bepalen mede dat wat… Lees verder »