Vrijmetselarij

Soorten vrijmetselaren

Er zijn minimaal drie soorten vrijmetselaren die op zoek gaan naar wijsheid. Namelijk:

  • de vrijmetselaar die voornamelijk maatschappij (westen) gericht is,
  • de vrijmetselaar die voornamelijk persoonlijk of innerlijk (oosten) gericht is en
  • de zeldzame vrijmetselaar die op beide richtingen evenveel gericht is.

Een “oosterse” vrijmetselaar die bij een “westerse” loge komt, zal moeilijkheden kunnen krijgen om zich uitgedaagd te voelen, en vice versa. Gelukkig zijn in de meeste loges alle drie de soorten vrijmetselaren te vinden zijn. Een nieuwe vrijmetselaar zal dan altijd wel een gelijkgestemde ziel tegenkomen.

Problemen zullen misschien sneller ontstaan wanneer de nieuwe vrijmetselaar geen idee heeft wat zoiets als de vrijmetselarij inhoudt, of wanneer de loge te vrijblijvend is in het aansturen/coachen van de nieuwe vrijmetselaar.

In beide gevallen zal een nieuwe vrijmetselaar te veel het gevoel kunnen krijgen dat hij aan het “zwemmen” is. En dus snel teleurgesteld raken en de loge verlaten.

Indien de vrijmetselaar niet wist waar hij aan begon en daar ook niet echt interesse in heeft, dan is het geen groot verlies voor de loge. Indien de vrijmetselaar de loge verlaat omdat het allemaal te vrijblijvend is, dan is het wel een groot verlies.

De leeftijd van de nieuwe vrijmetselaar kan een belangrijke factor zijn. Een bijkomend probleem voor een jonge vrijmetselaar kan namelijk het generatieverschil zijn. Veel jonge mensen zijn nu eenmaal dynamischer/onrustiger dan oudere mensen. Dit kan ervoor zorgen dat een jonge vrijmetselaar zich niet op zijn plek voelt binnen de loge.

Het is mogelijk dat de meeste problemen die jonge vrijmetselaren met de spiritualiteit van de vrijmetselarij hebben, veel meer te maken heeft met de loge waar ze lid van zijn en de daar aanwezige vrijmetselaren dan met maçonnieke spiritualiteit in het algemeen.

 

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen