Star Wars, de Force en de Vrijmetselarij

De uitspraak “May the Force be with you” is bekend voor iedereen die een Star Wars-film heeft gezien. Het is een gevoel dat wordt uitgedrukt wanneer vrienden vertrekken. Het moedigt iemand aan wanneer deze in gevaar is. Wat is de relatie tussen Star Wars en de vrijmetselarij?

In de eerste uitgebrachte Star Wars-film legt Jedi-meester Obi-Wan Kenobi aan Luke uit wat de Force is:

https://youtu.be/7_rUhCMA_Ek

“De Force is wat de Jedi zijn kracht geeft. Het is een energieveld gecreëerd door alle levende dingen. Het omringt ons en dringt bij ons binnen en bindt de kosmos samen.”

Alles is energie

Kwantumfysica is gebaseerd op de theorie dat alles energie is. Materie is energie die op een bepaalde manier trilt waardoor het voor ons mensen lijkt alsof iets solide is. Kwantumfysica levert ons ook het bewijs dat energie op kwantumniveau bepaalde regels in acht neemt. Als energie wordt verstoord, dan zal deze, volgens die regels in de natuur, terugkeren naar harmonie.

Pythagoras deed 2.500 jaar geleden een soortgelijke observatie, maar dan op kosmisch niveau. Hij beschreef het als de muziek, of harmonie, van de sferen. Het maakt niet uit hoe gewelddadig de natuur wordt, het zal altijd terugkeren naar harmonie. Misschien niet naar de oude harmonie, maar altijd naar iets dat in evenwicht is.

Logos

Hellenistische joden, hermetici en vroege christenen beschreven dit als de logos. Deze term kan vertaald worden als “kennis”, maar ook als ‘woord’. Hetzelfde woord dat genoemd wordt in de opening van het evangelie van Johannes.

Dit ‘Woord’ is de harmoniserende kracht die het Goddelijke naar de schepping zendt om deze weer in harmonie te brengen. In de Gezellengraad wordt in sommige vrijmetselaarsloges dit fenomeen als volgt beschreven:

“Door geometrie kunnen we de natuur volgen, van haar verschillende stoffelijke gedragingen tot haar meest verborgen geheimen. Hiermee ontdekken we de kracht, wijsheid en goedheid van de Opperbouwmeester des Heelals. En bekijken we vreugdevol de wonderlijke verhoudingen die de natuur verbinden.

Hiermee ontdekken we hoe de planeten in hun banen bewegen en zien we hoe ze ordelijk door de kosmos reizen. Hiermee kunnen we de jaarlijkse terugkeer van de seizoenen verklaren, en de verscheidenheid in de natuur die elk seizoen voor de goede verstaander is te zien.

Talloze werelden zijn er om ons heen. Allemaal ontworpen door dezelfde Goddelijke Kunstenaar. Werelden die door de uitgestrekte expansie van de kosmos reizen en allemaal worden geleid door dezelfde onfeilbare natuurwet.”

Geometrie meet harmonie en is daarom niet alleen het symbool van die harmonie, maar ook het symbool van de bron van die harmonie. Vrijmetselaars noemen deze bron de Opperbouwmeester des Heelals.

Wijsheid van de Jedi

Wat kunnen we doen met deze wijsheid over harmonie en de Force? Laten we de wijsheid van Obi-Wan Kenobi volgen wanneer hij Luke adviseert in zijn gevecht tegen het slechte; Darth Vader:

“Gebruik de Force, Luke. Luke laat los. … Luke, vertrouw me.”

Laat los. Vertrouw. Harmonie zal zegevieren als we het toelaten.

 

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen