Terug naar de basis 1

Terug naar de basis

Terug naar de basis. Laten we van de vrijmetselarij weer een organisatie maken waren mensen (mannen en vrouwen) in een warme broederschap en uit innerlijke drang willen werken aan zichzelf, en daarmee aan een betere wereld. De drie graden moeten weer de daadwerkelijke progressie van de broeder of zuster faciliteren.

Werken in het Westen is het tot stand brengen van het Nieuwe Atlantis. Echt zoeken naar wat verbindt en wegnemen wat verdeelt. Dus ook de dure kledij (rokkostuums), de egostrelende regalia, de scheiding tussen mannelijke en vrouwelijke vrijmetselaren en grotendeels de beslotenheid. Nadruk weer wat meer leggen op het innerlijke beitelwerk in plaats van de broederlijke gezelligheid.

Je ziet bij het merendeel van de spirituele/esoterische/religieuze tradities die lang overleven dat ze hun originele betekenis/ideologie verliezen en dat de nadruk dan komt te liggen op het mechanisch/zielloos uitvoeren van de vorm (zie het eerdere artikel Esoterisch Jammen). Net als dat stilstaand water brak wordt, zo verdwijnt langzaam de geest uit de eeuwenoude ritualen.

Zo gauw je ziet dat een traditie heilig vasthoudt aan de uitvoering en de uiterlijkheden, dan weet je dat het de originele/bezielde bron kwijt is. Stilstaand water is de connectie met de rivier en daarmee de zee kwijtgeraakt. Om het water weer aan het stromen te krijgen, dient het originele kanaal naar de rivier en de zee terug gevonden, en uitgegraven, te worden.

Een aantal aanpassingen die de vrijmetselarij weer naar haar basis zouden brengen, zijn:

  • Graden zijn weer bewijzen van progressie. De Meesters besluiten of een broeder of zuster hoger loon ontvangt. Dit hoeft niet middels een mondeling of schriftelijk examen. Toetsing kan ook met het hart en intuïtie gedaan worden. Iemand zou verschil moeten zien tussen hoe een Leerling zich gedraagt en de kennis die hij heeft over de vrijmetselarij en hoe een Gezel of Meester zich gedraagt en hun kennis over de vrijmetselarij.
  • Comparities opengooien. Comparities zijn begin 20ste eeuw in de Nederlandse vrijmetselarij geïntroduceerd. Ondanks dat veel loges meer comparities hebben dan rituele bijeenkomsten, hebben comparities niets met de basis van de vrijmetselarij te maken. Hooguit bieden comparities een mogelijkheid om te zoeken naar wat verbindt. Omdat comparities niet maconniek zijn, is het geen probleem om profanen aan comparities te laten deelnemen. Ze moeten daarvoor natuurlijk wel eerst toestemming krijgen van de Meester der Loge via de secretaris omdat het soms (bijv. bij een persoonlijke bouwstuk) niet uitkomt. Alleen de Open Loges blijven gesloten voor profanen.
  • Officieren moeten tijdens het rituaal vanuit het hart spreken. Dus niet letterlijk zinnen uit het hoofd of van papier opdreunen, maar helder en duidelijk en in hun eigen woorden de boodschap/kern overbrengen. Een aantal teksten moeten misschien wel verbatim worden overgebracht (zoals de gelofte) maar de ritualen moeten weer bezield tot leven komen.
  • Een kandidaat moet nog dezelfde avond dat hij Hoger Loon ontvangt met zijn nieuwe werktuigen aan het werk kunnen. Hij of zij moet niet nog allerhande naslagwerken raadplegen om het rituaal te ‘snappen’. Het ‘Op U komt het aan’ en ‘Ken Uzelf’ hebben betrekking op het werken aan de Ruwe Steen, niet op het begrijpen van onze ritualen. Natuurlijk kan een broeder of zuster middels studie diepere (of historische) lagen in de ritualen vinden. Maar ze moeten direct gebruikt kunnen worden.

De eerste aanpassing (Meesters gaan weer toetsten) en derde aanpassing (rituaal in eigen bewoordingen) houden wel in dat loges weer begrijpen wat de kern is van wat ze doen, namelijk een profaan richting het Licht leiden en hem of haar daarbij symbolische werktuigen aanreiken zodat uit de Ruwe Steen een Kubieke Steen tevoorschijn komt, die past in de Tempel van Volmaking. Al het andere is franje en innovatie.

De term “leiden” hierboven is misschien iets te kort door de bocht. Dit ‘leiden’ dient begrepen te worden als dat de kandidaat op zijn zoektocht naar het Licht wordt gestuurd en begeleid. De Meesters toetsen vooral het “zoeken naar waarheid”-gehalte bij de broeder of zuster.

Vrijmetselaren werken in het Westen maar hebben in het Oosten een schijnsel van Licht gezien waar ze naar op zoek gaan. In de weg van Leerling naar Meester vechten we ons los uit het stof (voor zover dat in deze realiteit kan) en dompelen we ons in de spaarzame stralen Licht die we zo nu en dan ontwaren.

 

close
Terug naar de basis 2
kies een van onze 5 gratis ebooks

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en kies welke van onze 5 gratis ebooks je wil lezen.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Online cursus om praktisch aan de slag te gaan

Vergelijkbare berichten

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
Jorik H. van der Luit MSc.
Jorik H. van der Luit MSc.
10 jaren geleden

Ik kan mij hier grotendeels wel in vinden; teveel broeders gebruiken het schootsvel als schaamlap voor hun eigen ego… Spreek meer vanuit je hart zou ik hen die zich achter vrijmetselaars gebruiken, franje en mores verschuilen. Wees een waarachtig vrij man van goede naam!

Albert Vermeulen
Albert Vermeulen
10 jaren geleden

Wat voorstel 1 betreft begrijp ik het niet helemaal. Ook nu al beslist de Meestervergadering over bevordering en verheffing. In mijn Loge gaat daar de commissie van Onderzoek aan vooraf en wordt daadwerkelijk getoetst en niet ‘overhoort’. En er wordt ook aan de Leerling of Gezel gevraagd of de Loge tekort is geschoten. Ook de Loge dient immers progressie te vertonen. De comparitie opengooien is uiterst contraproductief. Juist de beslotenheid geeft de mogelijkheid je kwetsbaar op te stellen, met de zekerheid dat je onder vrijmetselaars bent, die wat gewisseld wordt niet naar buiten brengen en het beste met je voor… Lees verder »

Hiram
10 jaren geleden
Reageer op  Albert Vermeulen

Beste Albert, Goed om te horen dat jouw loge nog toetst. Er zijn er gelukkig meer loges die dit doen. Maar er zijn ook genoeg loges waar een lid automatisch door de rangen gaat. Door te ‘toetsen’ (klinkt zwaarder dan het hoeft te zijn) moet de loge op zijn minst een idee hebben wat er getoetst moet worden. Dat lijkt me al een behoorlijk winst in deze tijd van ‘lege dozen vrijmetselarij’. Ook in Groot-Brittannië en de VS wordt geklaagd over de oppervlakkigheid. Het is een probleem waar de Vrijmetselarij internationaal aan lijdt. Wat betreft het opengooien van comparities; deze… Lees verder »