Hoe doe je een uitstekend rituaal? Hier zijn 11 tips 1

Hoe doe je een uitstekend rituaal? Hier zijn 11 tips

De maçonnieke ritualen ontsluiten de tradities en lessen van de vrijmetselarij. Het proces van het leren van het rituaal en het nadenken over hoe je deze kunt verbeteren, leert de broeders discipline en teamwork. Het helpt broeders om een diepere connectie te krijgen met de Koninklijke Kunst. Verbeter de uitvoering van de ritualen van je loge met deze handige tips.

Memoriseren

 • Iedereen heeft een andere stijl van leren. Vind dus de methode die het beste bij jou past: visueel, auditief, verbaal, fysiek, sociaal of solitair. Verzin je eigen originele geheugensteuntjes voor moeilijke woorden of passages. Door eigen geheugensteuntjes te gebruiken, kun je ze makkelijker onthouden.
 • Gebruik je fysieke positie in de Werkplaats als een visuele cue voor het leren van je zinnen.
 • Als je een lang stuk tekst probeert te onthouden, leer de laatste paragraaf dan als eerste en werk terug naar voren. Wanneer je dan de gehele tekst uitspreekt, dan is de laatste paragraaf degene die je het vaakst hebt gereciteerd. Deze heb je dus het beste onthouden. Probeer emotie in de tekst te leggen.
 • Oefen, oefen, oefen. Vind momenten in je dagelijkse leven om rituele teksten te reciteren. Bijvoorbeeld in de file in de auto.

Samenwerken

 • Oefenen met het hele team is cruciaal. Wijs een lid aan van het officieren-team om de oefenloges te organiseren. Wijs een ander lid aan, bij voorkeur de Voorzittend Meester, die iedereen gefocust, enthousiast en toegewijd houdt.
 • Leer andere gedeeltes van het rituaal dan alleen die van jou. Als iemand dan zijn tekst vergeet, dan kan jij verder gaan of hem subtiel een zetje geven in de goede richting.
 • Vertrouw op je team. Zorg ervoor dat je op hen kunt vertrouwen en zij op jou.

Betekenis

 • Veel van de woorden in onze ritualen komen uit het oud Nederlands. Hun betekenis en uitspraak zijn dus niet altijd even duidelijk. Gebruik waar nodig een woordenboek, en neem de tijd om de tekst te begrijpen.
 • Experimenteer met het leggen van de nadruk op verschillende woorden in een zin. En probeer verschillende momenten uit om pauzes te laten vallen. Beslis welke combinaties het beste de boodschap of de intentie van het rituaal overbrengen.
 • Denk na over de betekenis van de arbeid in de Werkplaats. Zoals hoe de verschillende werkzaamheden in de loge een band smeden tussen jou en je broeders. De bewegingen die je doet tijdens een rituaal en de fysiek plek waar je ze doet, zijn net zo symbolisch – en dus belangrijk – als de woorden die je uitspreekt.
 • Bestudeer hoe het rituaal is geëvolueerd tot zijn huidige vorm. Veel van onze ritualen zijn in de loop van tijd in meer of mindere mate veranderd. Leer hoe en waarom de veranderingen zijn doorgevoerd.

Ter overdenking

Alles wat vrijmetselaren doen binnen en buiten de loge is gebaseerd op wat ze leren in de ritualen.

Ritualen zijn de belangrijkste introductie die kandidaten krijgen in de lessen van de vrijmetselarij. Door de ritualen gezamenlijk te doen en bij te wonen wordt een krachtige band gecreëerd tussen de broeders.

De kracht van een loge komt voort uit hoe uitstekend het de ritualen uitvoert.

close
Hoe doe je een uitstekend rituaal? Hier zijn 11 tips 2
kies een van onze 5 gratis ebooks

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en kies welke van onze 5 gratis ebooks je wil lezen.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Online cursus om praktisch aan de slag te gaan

Vergelijkbare berichten

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen