Toetreding

Iemand kan niet gevraagd worden om toe te treden tot de vrijmetselarij of een andere spirituele leerschool, maar hij of zij dient uit eigen beweging – uit innerlijke drang – aan te kloppen aan de poort.

Wanneer iemand gevraagd wordt om toe te treden dan krijgt hij als het ware de vrijmetselarij aangeboden. Wanneer iemand aanklopt uit eigen beweging dan biedt hij zichzelf aan de vrijmetselarij aan. Dit is een belangrijk verschil.

In het eerste geval kan de nieuwe zoeker zich boven de Koninklijke Kunst gaan voelen, en gaan  denken dat de vrijmetselarij er voor hem is. Hij gaat dan denken dat hij andere zoekers de les mag lezen over wat een goede zoeker zou moeten zijn, wat broederschap inhoudt en waar de vrijmetselarij zich eigenlijk mee bezig moet houden. Hij ziet dan de vrijmetselarij als de Ruwe Steen die een Zuivere Kubiek moet worden. De vrijmetselarij wordt dan de Tempel van Volmaking waar die zoeker aan bouwt. Hij heeft dan een compleet tegengesteld beeld van wat de vrijmetselarij is, en zal dit waarschijnlijk nooit meer kunnen corrigeren.

Wanneer die zoeker ook nog eens lid is van een andere maatschappelijk betrokken organisatie waar die broeder meer affiniteit mee heeft, dan zal al snel de situatie ontstaan dat die zoeker de vrijmetselarij zal proberen te veranderen naar het voorbeeld van die andere organisatie. De zoeker heeft namelijk de vrijmetselarij passief aangeboden gekregen, en heeft er niet uit innerlijke drang naar gezocht en gevonden. Het Licht schijnt dan wel in de Duisternis, maar die heeft het dan letterlijk niet begrepen.

Een mens moet zelf aanvoelen wanneer hij met de Koninklijke Kunst wil beginnen. Hij moet zelf die innerlijke drang voelen. Pas wanneer dat het geval is kan de vrijmetselarij iets voor die persoon gaan betekenen, en kan die persoon het geheim er van ervaren. Daarom hebben we een Commissie van Onderzoek, omdat alleen mensen die deze weg hebben afgelegd (of aan het afleggen zijn) kunnen beoordelen of een ander persoon er aan toe is – en of de loge aan die persoon toe is.

Zoek en U zal vinden
Vraag en U zal gegeven worden
Klop en U zal worden opengedaan

Deze tekst is niet voor niets het begin van de reis.

 

Online cursus om praktisch aan de slag te gaan

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
Elly Keus
Elly Keus
11 jaren geleden

De zoeker moet zelf aankloppen aan de tempelpoort maar aan hem of haar moet wel de mogelijkheid worden geboden om de vrijmetselarij ‘te vinden’. Dus, “verspreid het woord en wacht af”. Ga in geen geval de zoeker nogmaals benaderen als de eerste kennismaking eenmaal heeft plaatsgevonden. Het initiatief moet uitgaan van de zoekende mens.

Hiram
10 jaren geleden

Helemaal mee eens. Er zijn zoveel paden naar het Licht als dat er mensen zijn. Niet voor iedereen is de vrijmetselarij de meest geschikte weg. Er is inderdaad niks mis met ‘reclame’ maken voor de Koninklijke Kunst. Maar promo-praatjes om iemand naar binnen te praten zijn ongepast. Het schijnt dat in de UK (vroeger) een belangstellende standaard drie keer werd afgewezen. Aangezien de vroegere Soefies voor belangstellenden een proeftijd aanhielden van 1001 dagen (inderdaad verwijst hier het sprookje naar) heb ik het vermoeden dat de wachttijd van drie jaar iets is dat voortkomt uit de oudste mysteriescholen. Misschien moeten we… Lees verder »

Peter Bastin
Peter Bastin
3 jaren geleden
Reageer op  Hiram

De drempel kan , mag en naar mijn mening dient hoger gelegd te worden…Was het zo makkelijk om toe te treden ? Niet van hoi, we hebben er weer een. Keer in jezelf, en vind dat het je doel is om het Licht te vinden , nee te zoeken… Met de symbolen en gereedschappen en niet argumenten ter streling van de eigen Ego.