TV-serie Lodge 49: De perfecte combinatie tussen esoterie en komedie 1

TV-serie Lodge 49: De perfecte combinatie tussen esoterie en komedie

De Amerikaanse serie Lodge 49 was in de VS een hit onder vrijmetselaren en leden van andere spirituele organisaties. In Nederland is de serie helaas nog redelijk onbekend, terwijl het een must-see is als je van broederschap, esoterie, alchemie en humor houdt.

Sean ‘Dud’ Dudley, de hoofdpersoon in de serie, is een verloren ziel. Zijn vader is weg en het is niet zeker of deze is overleden of met de noorderzon is vertrokken. Sindsdien leeft Dud een doelloos leven. Op een goede dag, wanneer hij doelloos rondhangt op het strand, vindt Dud een ring. De ring is van de plaatselijke Lynx-loge. In de serie wordt de vrijmetselarij niet bij naam genoemd, maar wordt het pseudeoniem ‘de Orde van de Lynx’ gebruikt.

Dud probeert de Lynx-ring te verpanden om aan wat geld te komen zodat hij wat donuts kan kopen. Maar een innerlijke drang doet hem besluiten om de ring om te doen. De dagen na de vondst van de ring blijft Dud richtingloos door het leven zweven. Hij raakt verstrikt in de ene na de andere slechte ervaring. Op zo’n slechte dag stopt zijn gammele auto met rijden vlak voor de Lynx-loge.

Driemaal kloppen

Dud ziet dit als een teken dat hij bij de loge moet aankloppen om meer informatie te krijgen over de mysterieuze ring die hij heeft gevonden. Hij klopt drie keer aan de voordeur aan, en dan wordt er opengedaan. Dud’s leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

De deur van de loge wordt opengedaan door Ernie Fontaine. Door enige verwarring denkt Ernie dat Dud een belangrijke belangstellende is. Ernie vertelt Dud meer over de broederschap, de filosofie en dat de Orde geheime kennis heeft. Dud wordt enthousiast en wil zich ter plekke aanmelden voor een lidmaatschap.

Loge-lid Ernie is echter in zijn vele jaren lidmaatschap van de Orde cynisch geworden. Hij gelooft niet meer zo in de hoge idealen van de Orde. Hij is gaan geloven dat de esoterische lessen die hij ooit wilde leren, niets meer zijn dan fictie en weinig tot niets bieden om betekenis te geven aan zijn leven.

Trailer van Seizoen 1:

De serie toont op een grappige manier het moderne loge-leven, met zijn hoogte- en dieptepunten. De verschillende persoonlijkheden in de Lynx-loge zullen ook veel Nederlandse vrijmetselaren (m/v) bekend voorkomen.

Alchemie

Het ziet er naar uit dat de serie als uitgangspunt de vier elementen en het alchemistische purificatie-proces had. Seizoen 1 heeft als onderliggend element Water. Elke van de personages gaat door zijn of haar eigen Nigredo-fase heen. Seizoen 2 heeft als element Vuur en elk personage gaat door de Albedo-fase. Helaas heeft de serie na Seizoen 2 geen vervolg gekregen.

De graden van de Orde van de Lynx zijn Squire, Knight en Master. Hierdoor integreert de serie ook op een leuke manier de mythe van de Heilige Graal en kunnen we Dud zien als een moderne Parzival die op een Queeste is naar Verlichting en Heiligheid.

Belangrijke onderwerpen

De serie kaart ook een aantal belangrijke onderwerpen aan waar de moderne vrijmetselarij en veel levensbeschouwelijke organisaties mee kampen:

1) De ‘slogan’ van de vrijmetselarij is dat ze ‘goede mensen (m/v) beter maakt’. Men neemt aan dat dit gebeurt door de esoterische en filosofische lessen en de diepzinnige allegorie in haar ritualen. Maar sommige loges geven helaas aan een nieuw lid een boek om te lezen, of doet helemaal niet aan instructies. De loge zegt tegen het nieuwe lid dat de waarheid in hem- of haarzelf zit en dat ze zelfstandig op zoek moet gaan. En daar blijft het dan bij.

Dit is een groot probleem, dat gelukkig steeds meer erkent wordt. Loges wijden mensen in die op zoek zijn naar iets meer. Maar wanneer de kandidaat lid is geworden, dan vindt hij of zij niets. Er is geen gemeenschapszin, er zijn geen esoterische lessen om zijn of haar leven rond vorm te geven, er is geen eeuwenoude methode om zich in zijn/haar menszijn te (ver)beteren. De loge is gewoon een plek voor mensen om rond te hangen, een lezing aan te horen, een drankje te drinken en niets meer. Dit is de loge waar Ernie zich bij heeft neergelegd.

Vrijmetselarij biedt veel meer dan netwerken en lezingen. Een loge die echt tijd besteedt aan de esoterische lessen in de rituelen heeft meer te bieden en is in een betere positie om nieuwe leden te behouden. Het ‘mysterie van de vrijmetselarij’ en haar esoterische allure zijn meer dan alleen een marketingtool om nieuwe leden binnen te halen.

2) Het andere probleem is dat er veel pragmatische en cynische leden zijn. Zoals Ernie in de tv-serie. Hij heeft schulden, hij gaat vreemd met de vrouw van een broeder, hij is in de vijftig en cynisch en teleurgesteld in het leven. Ernie wil de Achtbare Meester van de loge worden om er financieel beter van te worden en om te voelen dat hij belangrijk is.

Wanneer de enthousiaste Dud binnenkomt, vindt Ernie hem naïef en een maatschappelijke ‘loser’. Ernie vertelt Dud dat de contributie $2000 is in plaats van $200, zodat hij de nieuwe kandidaat kan oplichten. Ernie is zo druk bezig met oplossingen zoeken voor zijn problemen, dat hij de verantwoordelijkheden negeert die hem zijn opgedragen. Hij is zelf de veroorzaker van alle chaos en puinhopen in zijn leven.

Helaas is de realiteit dat er in sommige loges zulke cynische en pragmatische leden rondlopen. En dat dit soort leden vaak de nieuwe enthousiaste leden wegjagen. Mogelijk omdat nieuwe leden benadeeld worden door deze leden, maar mogelijk ook omdat nieuwe leden schrikken dat blijkbaar de loge dit soort mensen produceert en accepteert, en zelfs als voorbeeld neemt door ze een bestuursrol te geven.

Hoge verwachtingen

TV-serie Lodge 49: De perfecte combinatie tussen esoterie en komedie 2
De naïve leerling Dud (links) met zijn cynische mentor Ernie (rechts)

Loges dienen te erkennen dat er mensen zijn, vooral jonge mensen, zoals Dud die hoge verwachtingen hebben van de methode, de broederschap en wat deze voor hen kunnen betekenen. Ze lezen over de vrijmetselarij en denken dat ze in een loge zullen vinden wat ze zoeken.

Te vaak komen nieuwe leden erachter dat het gewoon een clubhuis is dat esoterische kennis als een marketingtool gebruikt. Ze vertrekken na enkele jaren dan weer uit de loge, of blijven wel lid maar verdwijnen geruisloos uit de kolommen.

Naïviteit wint van cynicisme

Het goede nieuws is dat de cynische, teleurgestelde en egocentrische Ernie door zijn contact met Dud opbloeit. Het enthousiasme, de vreugde, de hoop en de verwachtingen van Dud zorgen ervoor dat Ernie met andere ogen naar de Orde, de loge, zijn lidmaatschap en het leven gaat kijken.

Zo laat de serie Lodge 49 zien dat, wanneer men serieus de esoterische kennis en allegorie gebruikt voor zelfreflectie en zelfontwikkeling, een verbitterd lid als Ernie kan transformeren in een mens die een aanwinst is voor zowel zijn loge als zijn omgeving.

De tv-serie Lodge 49 is (online) te zien via Amazon Prime.

 

Online cursus om praktisch aan de slag te gaan

Vergelijkbare berichten

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen