Vrijblijvendheid 1

Vrijblijvendheid

Is de Vrijmetselarij niet iets te ver doorgeschoten in haar vrijblijvendheid? We hebben allemaal gehoord tijdens onze inwijding dat het op ons aankomt. Maar worden Leerlingen en Gezellen nu wel erg vrij gelaten? Doorstroming naar het Meesterschap gaat bijna automatisch. Deze vrijblijvendheid kan op de lange termijn de vrijmetselarij uithollen omdat er straks veel Meesters zijn die (bijna) geen maçonnieke kennis meer hebben.

Elke broeder heeft wel eens een Meester gezien die staand voor de poort van de Tempel aan een andere Broeder het paswoord moest vragen omdat hij deze niet meer weet. En deze broeders hebben echt nog geen dementie of Alzheimer. Dan zou het nog te begrijpen zijn. Of we zien Gezellen die niet eens het Leerling-tableau kunnen tekenen, al geef je ze er een week voor. Laat staan dat ze de betekenis van de werktuigen kunnen uitleggen. En we vinden dat allemaal maar goed.

Het is bijna alsof iemand een eerste les wiskunde krijgt, de docent naar het bord wijst en zegt “Dit zijn de cijfers 1 tot en met 10. Daarmee kan je rekenen en zelfs het universum in kaart brengen. Veel plezier ermee.” En dat deze student dan na drie jaar zijn diploma automatisch krijgt zonder toetsing.

Zouden we niet veel meer moet begeleiden en tussentijds toetsen zodat we Leerlingen, Gezellen en Meesters krijgen die weten waar ze mee bezig zijn? Dekken veel nieuwe broeders niet juist de Orde door deze vrijblijvendheid?

Zou het wegnemen van deze vrijblijvendheid ervoor kunnen zorgen dat meer broeders weten waarmee ze bezig zijn, waardoor de profane wereld ook meer duidelijkheid krijgt over wat de vrijmetselarij precies inhoudt?

 

close
Vrijblijvendheid 2
kies een van onze 5 gratis ebooks

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en kies welke van onze 5 gratis ebooks je wil lezen.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Online cursus om praktisch aan de slag te gaan

Vergelijkbare berichten

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
Elly Keus
Elly Keus
10 jaren geleden

Kunt u eens iets zeggen over het volgende: Als een Br.( of Zr.) in het Engelse rituaal de A.M. in het O. passeert, groet hij de A.M. en deze groet vervolgens terug. Althans, zo doen wij dat al 100jaar. Ik was laatst in een andere loge, Engels rituaal, waar een Br. op deze wijze de A.M. groette, vervolgens de 2e en 1e Opz. Zij groetten geen van drieën terug. Op mijn vraag waarom dit zo gebeurde kreeg ik als antwoord dat de Br. niet de A.M. groet, maar “het Oosten”. Maar waarom groet je dan de 2e en 1e Opz.?… Lees verder »

Rudolph Kroon
Rudolph Kroon
10 jaren geleden

Ik deel je bezorgdheid. Wil daar graag aan toevoegen dat ik het ook bedenkelijk vind dat veel broeders niet in staat zijn om een bouwstuk te houden of daartoe gewoon niet bereid zijn. Het speldje voor 25 jaar vrijmetselaar of meer, krijg je gewoon opgespeld ook al heb je nog nooit je broeders bevoordeeld met een bouwstuk.

Richard
Richard
10 jaren geleden

Waarde broeders, is dit geen onderwerp die we binnen de vertrouwelijkheid van de Loge moeten afvragen ipv het publieke web?

Ted Lievaart
Ted Lievaart
10 jaren geleden

W.:Br.: Hiram, Je artikel van vandaag lees ik als een open vraag; niet als een oordeel. Het is dan ook in deze optiek dat ik antwoord: Mijn mening maar geen oordeel. Daarbij komt dat de Vrijmetselarij – zeker over de hele wereld gezien – zo véél A.:L.: kent en nog een aantal maal zoveel Bbr.: Daaronder bevinden zich de door jou genoemden, die soms bij hun gezond niet weten wat het wachtwoord is en geen of slechts een vage voorstelling hebben van de symboliek binnen de V.:M.: Maar evengoed maken daar Leden deel van uit die niet alleen de Tey.:T.:… Lees verder »

Hiram
10 jaren geleden
Reageer op  Richard

Beste Richard, Het staat je natuurlijk vrij om deze discussie in uw eigen loge te voeren. Mij lijkt het interessanter om de discussie breder te trekken. Ik ben benieuwd hoe andere zoekers (Broeders, Zusters en andere spirituele reizigers) aankijken tegen een (eventueel) doorgeschoten vrijblijvendheid in de vrijmetselarij, dan wel in andere spirituele stromingen. Op dit blog zal ik nooit informatie plaatsen die geheim gehouden dient te worden (eigenlijk alleen de woorden, tekens en aanrakingen). Wat mij betreft is al het andere bespreekbaar. In mijn blog over Toegepaste Vrijmetselarij pleit ik ook voor meer openheid en minder geheimhouding. We hebben immers… Lees verder »

Hiram
10 jaren geleden
Reageer op  Elly Keus

Beste Elly,
Het Oosten groeten klinkt wat vreemd. Het kan immers inderdaad niet terug groeten. Het lijkt me logischer dat de broeder of zuster uit beleefdheid in het passeren de Meester groet, dan wel zijn twee Opzieners. En de beleefdheid gebiedt dan dat deze inderdaad behoren terug te groeten.
Na afloop van een rituaal groet ik altijd alle Officieren die ik passeer, ook de Dekker. Vind ik wel zo beleefd.

Arjan Meutgeert
Arjan Meutgeert
10 jaren geleden
Reageer op  Elly Keus

En tóch groeten we het oosten en niet de achtbare. Hij mag daar dan wel staan en eventueel terugknikken, maar hij staat symbool voor de ObdH (hoe je die ook wilt zien). Het Oosten is die plek “waar het Licht vandaan komt” en dát groeten we.

Arjan Meutgeert
Arjan Meutgeert
10 jaren geleden

Vrijheid is geen vrijblijvendheid. Maar ik vind niet dat je dat kunt aantonen door broeders op te voeren die het wachtwoord niet weten of die niet precies weten hoe het tableau in elkaar zit. Vrijmetselarij is uiteindelijk geen cognitief proces, maar zou een wedergeboorte (een mentaal proces) moeten zijn. Dat gaat vele malen dieper dan het cognitieve proces van “hoe het hoort”. Om die diepere lagen bij elkaar aan te brengen hebben we gekozen voor een proces (de ritualen) die in mijn optiek het liefst zo goed mogelijk dienen te worden opgevoerd, maar die niet de garantie geven dat we… Lees verder »

Arjan Meutgeert
Arjan Meutgeert
10 jaren geleden
Reageer op  Rudolph Kroon

Iemand kan heeeeel goed fietsen, maar zwemmen kan hij niet of nauwelijks. Is het dan een slechtere sportman/vrouw??
Speldjes zijn er slechts voor onze ijdelheid. Als je 25 jaar netjes je contributie betaald en door blijft ademen krijg je hem vanzelf. Daar is verder niets aan!!

Jorik
Jorik
10 jaren geleden

Ooit is in de krijgsmacht, toen deze dankzij de dienstplicht nog een afspiegeling van de maatschappij vormde, de groetplicht afgeschaft. De PLICHT tot groeten verviel. Sindsdien is het VERPLICHT terug te groeten wanneer je als militair gegroet wordt. Die verplichting is gesteld omdat dat gewoon correcte en basale beleefdheid is!!!
Met Broederlijke Groet,
Jorik H. van der Luit