Vrijmetselarij en Islam 1

Vrijmetselarij en Islam

In het boek “Symbolism of Freemasonry” door de gerenommeerde auteur Albert G. Mackey wordt een interessante definitie van de vrijmetselarij gegeven.

Mackey zegt:

“De definitie van de vrijmetselarij, dat het ‘een wetenschap van de moraal is, gesluierd in allegorieën en geïllustreerd door symbolen,’ is zo vaak geciteerd dat, ware het niet voor haar schoonheid, ze sleets zou worden. Maar deze definitie bevat een zeer belangrijk principe. Vrijmetselarij is een wetenschap – een filosofie – een systeem van leerstellingen die wordt onderwezen op een manier die eigen is aan zichzelf; door allegorieën en symbolen. Dit is haar interne esoterische karakter. Haar ceremoniën zijn externe exoterische toevoegingen. Zij hebben geen invloed op de inhoud.”

Mackey zegt vervolgens:

“Nu we dus tot de conclusie zijn gekomen dat het niet het maçonnieke ritueel is, maar de maçonnieke filosofie wiens oorsprong we dienen te onderzoeken, heeft de volgende vraag natuurlijk betrekking op de bijzondere aard van die filosofie.”

Hij vervolgt:

“Nu dan, ik beweer dat de filosofie van de vrijmetselarij zich bezig houdt met de beschouwing van het Goddelijke, en met het menselijke karakter….

  1. “… Van God als een eeuwig, zelf-existerend wezen …”

  2. “… Van de Mens als een onsterfelijk wezen, zich voorbereidend in zijn huidige leven voor een eeuwige toekomst …”

Mackey zegt dan:

“Deze twee doctrines, de eenheid van God en de onsterfelijkheid van de ziel, vormen de filosofie van de Vrijmetselarij.”

Als je reflecteert op deze verklaring van Albert G. Mackey, dan heeft niet alleen het neoplatonisme, maar ook de islam een nauwe band met de vrijmetselarij. Dit is niet vreemd. Veel historici denken dat het neoplatonisme een belangrijke invloed was op de prille islam.

De basis van de Islam is te vinden in Mackeys definitie van de filosofie van de vrijmetselarij:
Tawhid – Eenheid van God.
Tazkiyatul Nafs – Zuivering van de Ziel (Ook bekend als Ihsan*).
Tasawwuf (soefisme) – Het verbeteren van Akhlaq (karakter) middels Adab (moraliteit/discipline) – In de vrijmetselarij leert de vrijmetselaar om  zijn passies te bedwingen en om zichzelf moreel te verbeteren.

*Ihsan is de verheven staat waarin je het Goddelijke aanbidt alsof je Hem ziet, omdat je Hem zien. (Door het zuiveren van het hart)
In bijbel zegt Jezus: “Gezegend zijn zij die rein van hart zijn, want zij zullen God zien.” (Matth 5: 8)

 

Online cursus om praktisch aan de slag te gaan

Vergelijkbare berichten

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen