Zelf-ontleding 1

Zelf-ontleding

Werken aan de Ruwe Steen betekent dat je er brokken afhakt en dat je dus dieper in de steen binnendringt. Je ‘essentie’ zit hem dan ook niet in allerlei oppervlakkigheden.

Een vrijmetselaar mag nooit het excuus gebruiken “zo ben ik nou eenmaal”. Wie je bent, daar ben je naar op zoek. Ken Uzelve! De Kubieke Steen zit diep in de Ruwe Steen verborgen. En deze essentiële kubiek is onveranderlijk en tijdloos.

Vreemd dat vrijmetselaren zeggen dat het Heilig Woord gegraveerd staat op een driehoek van zuiver goud. Als het een kubiek van zuiver goud was geweest dan was dit een mooie verwijzing geweest naar waar de vrijmetselaar het geheim van de vrijmetselarij kan ontdekken.

 

close
Zelf-ontleding 2
kies een van onze 5 gratis ebooks

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en kies welke van onze 5 gratis ebooks je wil lezen.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Online cursus om praktisch aan de slag te gaan

Vergelijkbare berichten

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
Arjan Meutgeert
Arjan Meutgeert
10 jaren geleden

De driehoek van Zuiver Goud lag op een bepaalde plek en dat is volgens mij meer essentieel dan wát er precies van zuiver goud is. Diep verscholen in ons vinden we misschien wat we zoeken.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof
10 jaren geleden

Misschien heb je al wel een gedeelte van je kubiek blootgelegd. Misschien kun je daarom wel zeggen dat je “nu eenmaal zo bent”. Misschien zoek je wel naar de rest maar ken je net dat gedeelte al wel. Misschien…….
Je mag nooit… klinkt wel erg dogmatisch.

s123beks
s123beks
10 jaren geleden
Reageer op  Jan Lubbelinkhof

Ik ben op grond van mijn ervaringen wel mijn ruwe steen, maar niet de kubieke steen die daaruit te voorschijn komt. Die kubieke steen bleek de bron, waaruit ik voortkwam.

N.m.m. zijn het heilig woord en de gouden driehoek onlosmakelijk één.
De gouden driehoek en de zuivere kubiek zijn voor mij elkaars pendant. Ze horen bij elkaar.

Hiram
10 jaren geleden

Wat ik zo mooi vind in de rijke symboliek van de vrijmetselarij is de subtiele verwijzing naar de bron van de ruwe steen. Deze wordt namelijk door de Kandidaat meegenomen uit de Steengroeve. De steen is dus niet de kandidaat. Hij draagt hem alleen mee en dient deze te bewerken. De Steengroeve is de plek waar alle stenen bestemd voor de Tempel vandaan komen. De steen is dus iets dat tegelijk van buiten onszelf komt, maar tegelijk onze diepste essentie is. Anders gezegd, diep in ons zit een stukje van de grotere Bron waar alles vandaan komt. En doordat we… Lees verder »

Hans
Hans
10 jaren geleden

“Nemo Numquam Essentiae Mutatur” – niemand verandert ooit van essentie.

Ik heb daar ook al eens een blog over geschreven: http://logesdenhaag.blogspot.com/2011/06/niemand-verandert-in-essentie-de-kubiek.html#comment-form
.